Magazin

Jogurt pomešan sa medom postaje zdraviji, otkrili su naučnici

Kombinacija meda i jogurta je ukusna mešavina koju mnogi koji žele da poboljšaju zdravlje jedu uz voće, ovsene pahuljice, orašaste plodove... Sada je otkriveno da bi dodavanje jedne ili dve kašike meda u porciju nezaslađenog jogurta moglo da pojača neka njegova svojsta. Kako dodavanje meda u jogurt može da ga učini zdravijim za nas?
Jogurt pomešan sa medom postaje zdraviji, otkrili su naučnici© ChatGPT

Osim što je zdrav sastojak za one koji žele da zaslade jogurt, izgleda da med može da donese i druge dobrobiti, tako što pomaže korisnim bakterijama iz jogurta da "prežive" svoje putovanje kroz naš digestivni sistem.

Neke vrste jogurta su dopunjene probiotičkim bakterijskim sojevima, kao što je Bifidobacterium animalis, prirodni stanovnik gastrointestinalnog trakta mnogih životinja, uključujući i naš. Prethodna istraživanja su ovaj soj povezala sa poboljšanjem gastrointestinalnog zdravlja i imunološke funkcije kod ljudi.

Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, ali je ujedno i prebiotik - agens koji podstiče rast ili aktivnost korisnih mikroba u telu onoga ko ga jede. S obzirom na njegov potencijal za jačanje korisnih bakterija, istraživači su se nadali da će saznati da li bi med mogao pomoći tim bakterijama da izdrže "opasnosti" sa kojima se suočavaju u ljudskom probavnom sistemu.

Enzimi u našim ustima, želucu i crevima pomažu u varenju i olakšavaju apsorpciju hranljivih materija, ali takođe smanjuju održivost mikroba. Ovo je dobro kada su u pitanju patogeni, ali ne nužno kada su u pitanju korisne bakterije, prema istraživačima. Na osnovu postojećeg znanja o jogurtu i medu, istraživači su želeli da vide da li je med u ovoj ulozi nešto više od zaslađivača.

U prvoj od dve nove studije, istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi istražili kako četiri sorte meda (lucerka, heljda, detelina i cvet pomorandže) utiču na održivost bakterije B. animalis u jogurtu tokom simulacije varenja.

Pomešali su jogurt u svaku od četiri sorte meda, a zatim dozvolili bakterijama da rastu na dok su bile izložene rastvorima koji simuliraju jednu od nekoliko tečnosti na koje bi mogli da naiđu u našim crevima: pljuvačku, želudačnu kiselinu, crevnu žuč, i enzimi.

Ni jedna od četiri vrste meda nije pokazala značajan uticaj na preživljavanje bakterija u pljuvački ili želudačnoj kiselini - ovu rezultati su se poklapali sa onima u kontrolnim grupama, u kojima se jogurt kombinovao sa šećerom ili vodom.

Međutim, u testovima dizajniranim da imitiraju crevne tečnosti, činilo se da jogurt pomešan sa medom podržava opstanak korisnih bakterija. Efekat je bio najizraženiji kod meda od deteline, pokazalo je istraživanje. Nalazi su potvrdili da uparivanje meda sa jogurtom podržalo opstanak probiotskih bakterija jogurta u crevima, tako da su rezultati laboratorijske studije mogli da se primene i u stvarnom svetu, kod ljudi.

Pratili su konzumiranje kombinacije jogurta i meda kod preko 60 ljudi, a nakon analiziranja uzoraka stolice, informacija o njihovom pražnjenju creva, raspoloženja i opšteg blagostanja, primetili su iste rezultate: Med je pomogao probiotskim bakterijama da prežive.

Vredi napomenuti da je med i dalje šećer, koji donosi određene zdravstvene rizike, tako da autori studije ne predlažu preterivanje u konzumiranju ove namirnice. Ipak, osim ukusa, ovi rezultati su još jedan dobar razlog zašto je kombinacija ova dva sastojka preporučljiva.

image