Magazin

Pompeja na udaru turista i slavnih zvezda: Madona razbesnela Italijane izborom lokacije za rođendan

Madona planira da priredi rođendansku zabavu među ruševinama Pompeje i očekuje se da će prisustvovati oko 500 gostiju, među kojima su Kejti Peri i Orlando Blum. Ovaj potez izazvao je negodovanje među Italijanima nakon što su otkrili koliko je zapravo "jeftino" iznajmljivanje ovog istorijskog mesta. Takođe, drevni grad ne štede ni turisti, jer je pre neki dan ponovo zabeležen slučaj uništavanja spomenika - tačnije jedan Bitanac je na zidu urezao inicijale svoje porodice.
Pompeja na udaru turista i slavnih zvezda: Madona razbesnela Italijane izborom lokacije za rođendanGetty © Michael Loccisano / Staff

Pevačica Madona će najverovatnije proslaviti 16. avgusta svoj rođendan u drevnom gradu Pompeji gde je iznajmila čuveni Teatro Grande za veliku proslavu. Iako događaj tek treba da bude potvrđen, italijanski list La Repubblica citirao je gradonačelnika koji je rekao da su spremni da dočekaju pevačicu. Italijanski fan klub kraljice popa već je objavio na Fejsbuku da se sprema za njen dolazak, a među zvanicama se spominje i ministar kulture Đenaro Sanđulijano, prenose lokalni mediji.

Iznajmljivanje znamenitosti šokiralo Italijane

Veruje se da je istorijski amfiteatar, na kom se održavaju dramske i muzičke predstave, rezervisala američka kompanija za samo 30 hiljada evra, što je cena koja je šokirala Italijane, piše Dejli mejl.

"Trideset hiljada evra je apsurdno. To je kao da dajete Pompeju", istako je Mišel Kapisi, generalni sekretar udruženja "Italia Nostra". Takođe mnogi smatraju da italijansko nasleđe ne bi trebalo da se koristi kao kulisa za ekskluzivne događaje.

Madona, koja je po očevoj strani italijanskog porekla, već je odlučila da organizuje svoje ekskluzivne rođendanske proslave u toj zemlji na Siciliji i Pulji.

Želeo da ostavi zapis o putovanju

Pored ovog problema sa slavnom zvezdom, Pompeju ne ostavljaju na miru ni turisti. Ovaj drevni grad prepun je istoriske, umetničke i kulturne lepote, ali ta činjenica nije dovoljna nekim ljudima i ipak stavljaju svoje interese, pre opšteg dobra. Naime, jedan čovek iz Velike Britanije na zid znamenitosti je urezao tri inicijala - svoj i svoje dve ćerke, i napisao je i datum 7. avgust 2024.

Službenici su uhvatili turistu i prijavili ga, a prema novom italijanskom zakonu, posetioci koji narušavaju spomenike mogu se suočiti sa oštrim kaznama od 40 hiljada do 60 hiljada evra za ozbiljnija dela uništavanja. Čovek se izvinio vlastima, objašnjavajući da je želeo da ostavi zapis o putovanju svoje porodice u ovaj grad.

Nije usamljen primer, turisti ne shvataju ozbiljnost počinjenog dela

Poslednjih godina, nekolicina putnika je urezalo poruke u neke od najdragocenijih istorijskih mesta u Italiji. Ranije ovog leta, čovek iz Kazahstana ostavio je svoje inicijale takođe u Pompeji. Otprilike u isto vreme, i jedan holandski turista koristio je trajni marker da nacrta grafite na zidu u gradu Herkulanumu.

Prošle godine, još jedan britanski putnik urezao je svoje ime pored imena svoje devojke na Koloseumu. Nakon što je uhvaćen, čovek je napisao pismo izvinjenja gradonačelniku Rima i tvrdio je da nije shvatio "ozbiljnost počinjenog dela", kao i da nije bio svestan starosti antičkog spomenika, navodio je Gardijan. Takođe, švajcarska tinejdžerka urezala je svoje inicijale u drevni amfiteatar, a turistički vodič je snimio incident i predičio ga roditeljima devojčice.

image