Magazin

Kako da prepoznate da se neko davi u vodi: Obratite pažnju na ove tri stvari

Na bazenu, u reci, u moru, samo je trenutak nepažnje dovoljan da neko počne da se davi. Pritom, osoba ne mora nužno biti neplivač - čak i najiskusniji plivači i sportisti u trenutku mogu ostati bez daha i naći se u situaciji u kojoj im život visi o koncu.
Kako da prepoznate da se neko davi u vodi: Obratite pažnju na ove tri stvari© Canva / South_agency

Vodena stihija godišnje odnese veliki broj života, a borba sa njom, u trenutku davljenja, obično traje svega nekoliko sekundi. U tim momentima, davljenik je (u većini slučajeva) već iscrpeo sve metode samopomoći, te je njegov život u rukama onih koji ga okružuju u vodi ili na kopnu. Kako da prepoznate da se neko utapa? Obratite pažnju na sledeće, za neke neočigledne, znakove, a ukoliko uočite makar jedan od njih, ne oklevajte da pomognete ili pozovete pomoć.

Davljenik ne može da pozove u pomoć

Davljenje obično protiče vrlo tiho, iz razloga što prilikom udisanja određene količine vode dolazi do pojave koja se zove laringozpazam - davljenikovo grlo se tada, potpuno nesvesno, zatvara, sprečavajući prodor veće količine vode u organizam. Iako ovaj odgovor tela jeste dobar, on umnogome otežava primećivanje davljenja, ali i dotok kiseonika u pluća. Posledično, osoba gubi svest, a šanse za preživljavanje postaju gotovo ravne nuli.

Glava je potopljena, a usta u nivou sa vodom

Kada se osoba davi, njena glava je obično potopljena skoro do kraja, a linija vode nalazi se tačno kod ivice usana. Sa strane je naročito upadljiv položaj glave: ona je zabačena u vis, kako bi osoba mogla doći do što više kiseonika. Neretko su davljenicima i zatvorene oči, a kosa "zalepljena" preko čela i očiju, pa čak i celog lica, jer u trenucima borbe za život ona svakako nije prioritet, prenosi portal Self.

Pad sa nevidljivih stepenice je apel za pomoć

Ukoliko primetite da u vodi neko maše rukama kao da pada unazad sa nevidljivih stepenica - to je znak za uzbunu! Ovakvo batrganje u vodi može, ali ne mora biti propraćeno i blagim, jedva uočljivim pokretima nogu, dok se davljenik trudi da na sve moguće načine ostane na površini vode, navode stručnjaci. Nemojte ovo pomešati sa plivanjem na leđima - osoba koja se davi se verovatno neće kretati, već biti u jednom mestu.

Šta učiniti ako primetite da se neko davi

Pre svega, važno je da dobro procenite svoje sposobnosti, kako se ne bi dogodilo da iz želje da nekome pomognete i sami nastradate.  Ukoliko je davljenik relativno blizu vas i u svesnom stanju, najbolje bi bilo da potražite nešto što će mu pomoći da se zadrži na površini vode: dasku, gumu ili prsluk za spasavanje, veliku granu ili kanap kojim ćete da dovući do kopna. Poziv hitnim službama takođe ne treba odlagati, savetuju stručnjaci.

Kako možete pomoći osobi koja se davila kada se ona nađe na suvom

Pošto davljenika spasite iz vode, postarajte se da ga ne ostavljate samog i da što pre pristupite masaži srca i izbacivanju vode iz pluća. Okrenite ga na bok kako bi se višak tečnosti izbacio iz organizma, a ukoliko od ne reaguje, vratite ga da leži na leđima. Započnite oživljavanje ujednačenim pritiskanjem grudi - ovakva masaža može udvostručiti, pa i utrostručiti šanse za preživljavanjem, pokazuju istraživanja Američkog udruženja kardiologa.

image