Samo pet sekundi je dovoljno da se smiri svađa među partnerima, tvrde naučnici

Kada svađa sa partnerom eskalira, ni jedna strana ne može da sasluša onu drugu, svako pokušava da zastupa svoju stranu, da "njegova bude poslednja"... U tim trenucima ne možete da zamislite da će sukobu doći kraj. Ipak, postoji vrlo brzo rešenje koje odmah može da umiri i vas, i vašeg partnera. Nije potrebno ništa - osim nekoliko sekundi pauze i tišine.

Parovi koji naprave čak i izuzetno kratku pauzu tokom svađe mogu da spreče dalju eskalaciju sukoba, ublaže atmosferu, umanje nesuglasice i brže dođu do pomirenja i rešenja problema. U pitanju je poptuno zaustavljanje komunikacije na nekoliko sekundi, otkrili su psiholozi sa Univerziteta Sent Endruz. 

Sproveli su eksperimente sa 81 parom i analizirali su kako pravljenje pauze može da bude efikasan način za umirivanje obe strane. 

Da bi merili uticaj prisilne pauze u komunikaciji, istraživači su izazvali konflikt među parovima, tako što su ih uključili u takmičarsku igru, u kojoj su mogli partnera da izlože neprijatnim, bučnim zvukovima - i to u jačini koju sami odaberu. Parovi su učestvovali u 30 rundi igre, sa prisilnim pauzama u različitim intervalima. Za analizu emocionalnih odgovora su korišćeni napredna veštačka inteligencija i mašinsko učenje, prenosi "Gardijan".

Otkriveno je da su parovi imali tendenciju da reaguju jedan na drugog, i to na jednako visokom nivou agresije. Međutim, sprovođenje kratke pauze bi poremetilo ovaj obrazac konfilkta.

Samo pet sekundi pauze bilo je jednako efikasno kao i duže prisilne pauze. Prisiljavanje parova da naprave pauzu u komunikaciji od pet sekundi bilo je jednako efikasno kao i pauza od 10 ili 15 sekundi. Ovo pokazuje da čak i najkraća pauza može pomoći u smirivanju svađe.

Upravo ovo može biti jednostavan, besplatan i efikasan trik za ublažavanje negativnih emocija.

Ipak, konfilkti među partnerima imaju različite "nivoe", tako da ova strategija ima određene granice. Namenjena je upravljanju konfliktima nižeg nivoa, tako da bi se sprečilo da oni postanu mnogo veći problem, uzrokovan neproduktivnom komunikacijom i nedovoljnom kontrolisanju emocija. Najbolje je primeniti ovu metodu za svakodnevne nesuglasice, jer će neke situacije zahtevati mnogo duže pauze ili čak potpuno različite tehnike rešavanja problema.