Salmoneli pogoduju visoke letnje temerature, te u pripremi i obradi hrane moramo da budemo obazriviji nego inače. Razvija se u presnom mesu, živinskom najčešće, jajima, mleku, mlečnim proizvodima, ribi, morskim plodovima. Posebno treba obratiti pažnju kako se meso ili druge namirnice peru pre termičke obrade, jer voda može dospeti na sve okolne predmete, kao i na voće i povrće, i tako se možemo zaraziti. Preporučuje se da se za čišćenje kuhinjskih površina koriste papirni ubrus, pre nego sunđeri ili krpe.
Takođe, treba čuvati odvojeno sveže meso, morske plodove od ostalih namirnica. Nakon kontakta sa sirovim mesom, odmah oprati ruke, kuhinjske radne površine, pribor, tanjire, činije.
Jako je bitna higijena i adekvatna termička obrada
Salmonela ne može da se prepozna po mirusu ili promeni boje namirnice i sobna temeraturu je veoma pogodna za njeno širenje. Ono što je uništava jeste termička obrada - dakle namirnice pored temeljne pripreme treba da se adekvatno skuvaju, isprže ili ispeku. Drugim rečima, temperatura od 55 stepeni je ubija za 30 minuta, piše na sajtu Bolnice Pančevo.
Posebno obratiti pažnju na jaja
Sirova jaja mogu biti neprepoznatljiva u nekim namirnicama kao što su domaći holandski sos, domaći prelivi za salatu, tiramisu, domaći sladoled, domaći majonez, testo za kolačiće, razne glazure. Na ove priloge i jela treba piti posebno oprezan i izbegavati ih kada su ovako visoke temerature.
Kako prepoznati simptome
Doktori napominju da ukoliko smo se zarazili, obično će se simptomi razviti od 8 do 72 sata. Prate je dijareja, mučnina, povraćanje, groznica, temeratura, glavobolja, grčevi.
Kako se leči
Utvrđuje se analizom stolice, a najčešći oblik salmoneloze prolazi kroz nekoliko dana i bitno je nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite. Neophodno je prilagoditi ishranu i tada piti čaj od nane, kamilice, mineralnu vodu, jesti slanu supu, posno meso, zapečen krompir. Teže zaraze ove bakterije zahtevaju hospitalizaciju.