Kako izgleda jedan dan kosmonauta "zarobljenih" u svemiru: Ustaje se ranom zorom, radi 11 sati dnevno

O osmočasovnom radnom vremenu, na koje smo svi tako navikli, kosmonauti zarobljeni u svemiru mogu samo da sanjaju. Njihov dan počinje već u 6 ujutru, a raspored je toliko gust da sve do pola 9 uveče nema predaha. Šta rade ceo radni dan diktira NASA, koja ih je u svemirsku misiju i poslala.

Kada su test piloti Buč Vilmor i Sunita Vilijams odleteli na svemirsku stanicu početkom juna ove godine, niko nije mogao ni da nasluti da će se njihova misija toliko odužiti. Plan je bio da se oni već nakon 7 dana vrate na Zemlju, a prema poslednjim informacijama, ovaj dvojac će u svemiru ostati čak 8 meseci, do februara naredne godine. "Ubiti" toliko vremena na oko 480 kilometara od Zemlje je pravi izazov, pa su zato oni dobili raspored koga se moraju pridržavati. Za vremensku odrednicu uzima se Griničko srednje vreme (GMT), a svaka aktivnost ima tačan početak, vreme trajanja i završetak.

Čarobna jutra i buđenje u 6

Jutro kosmonauta počinje u 6 sati i to pozivom kontrolnog tornja direktno sa Zemlje. Nakon ustajanja, "svemirski zarobljenici" imaju tačno sat vremena da se umiju, operu zube i istuširaju, koristeći navlažene i suve peškire. Najveći izazov na kosmičkoj stanici predstavljaju brijanje, jer se dlačice mogu rasuti svuda po kosmičkom brodu ako se ne povede računa o tome da se na vreme uključi poseban "usisivač", kao i odlazak u toalet, s obzirom da ga deli nekoliko kosmonauta. Nakon toga oni zajedno sedaju da doručkuju, a uz jelo se obavezno čitaju izveštaji o radu kosmičkog broda i diskutuje o rasporedu aktivnosti za taj dan.

Radni dan počinje u pola 8

Radni dan na kosmičkoj stanici počinje u pola 8 redovnim sastankom sa kontrolnim tornjem, gde kosmonauti dobijaju različite zadatke za ostatak dana. Većinu radnog vremena kosmonauti provode vršeći eksperimentalna istraživanja na biljkama i životinjama, ali i jedni na drugima, uz obavezno praćenje svih vitalnih funkcija organizma i praćenje psihičkog stanja. Nakon prvog dela radnog dana, kosmonauti imaju obaveznu dvočasovnu pauzu, koja ja predviđena za fizičku aktivnost - vežbe na pokretnoj traci ili sobnom biciklu. U 1 popodne je vreme za ručak i kafu, doduše, onu u prahu, razmućenu u toploj vodi. Dobar espreso će moći da popiju tek kada slete na Zemlju.

Još malo posla, pa trening, pa još malo posla

Nakon pauze za ručak kosmonauti se vraćaju na posao, a budući da na kosmičkoj stanici nema ni spremačica, ni domara, održavanje je kompletno prepušteno njima. Spisak uređaja i delova uređaja koji je neprestano potrebno proveravati, popravljati i menjati je beskonačan, tako da posla ima uvek. Zvanično, radno vreme se završava oko 5 popodne, nakon čega ovi "zarobljenici" imaju jednočasovni trening snage u posebnoj prostoriji. Naravno, ne svaki dan, ali nekoliko dana nedeljno. Već u 6 sati oni su slobodni, ali samo uslovno rečeno - tada se oni spremaju za naredni radni dan i planiraju šta će sledeće raditi i temeljno čiste laboratoriju u kojoj su su preko dana eksperimentisali, piše Dejli mejl.

Vreme za sebe kosmonauti imaju tek u pola 8, i to samo sat vremena

U 7 uveče kosmonauti imaju drugi sastanak sa kontrolnim tornjem, na kome svako od njih izveštava čime se bavio tokom dana. Na pozivu koji se realizuje putem satelita oni diskutuju i o potencijalnim problemima na kosmičkom brodu, kao i poteškoćama sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Nakon toga, u pola 8 uveče oni sedaju da večeraju. Najčešće su na meniju dehidrirana hrana i tortilje, a kada odluče da se počaste - uberu zelenu salatu koji samostalno uzgagaju u svemirskom brodu. Nakon večere svako od kosmonauta ima slobodno vreme za sebe, a u pola 9 je idu na spavanje. Tako je odlučila NASA, koja ih je i poslala da istražuju kosmos.