Magazin

Voda ili pića sa elektrolitima - šta je bolje kada su velike vrućine

Kad temerature vrtoglavo rastu, stalno čujemo preporuke doktora da ne smemo da dozvolimo da dehidriramo. Zato posežemo za flašicama sa vodom, limundama, ali i za pićima sa elektorilitima koja mogu da nadoknade natrijum, kalijum, magnezijum. Iz ugla lekara, koji napitak je bolji izbor da ostanemo hidrirani?
Voda ili pića sa elektrolitima - šta je bolje kada su velike vrućine© Vitaly Gariev/pexels

Ovih dana upaljeni su svi mogući meteoalarmi i savetuje se građanima da ne izlaze bez preke potrebe napolje. Visoke temperature donose i zdravstvene rizike, posebno deci i starijim građanima, te se savetuje boravak u rashlađenim prostorijama, lagana ishrana, ali i hidratacija. Znojenjem gubimo vodu, ali i natrijum i još neke elemente, pa se nameće dilema - koje piće je bolje izabrati po ovim vrućinama - običnu vodu ili onu sa elektrolitima?

"Radi o pronalaženju prave ravnoteže. Pored gubitka vode kada se znojite, gubite i elektrolite, esencijalne minerale poznate i kao soli koje su ključne za mnoge telesne funkcije. Konzumiranje dovoljno tečnosti je od suštinskog značaja da vaše telo radi u svakodnevnom životu, a posebno je važno tokom perioda produžene vrućine", rekao je Metju Levi, profesor hitne medicine, a piše Vašington Post.

Kada su neophodna pića sa elektorlitima

Važno je pročitati etikete pre kupovine - neki imaju veću ili manju količinu elektrolita u sebi. Ovi napici mogu biti korisni za nekoga ko radi veoma intenzivne vežbe, kada je izuzetno vruće u okruženju za vežbanje, preporučuje se osobama koje imaju dijareju, produženo znojenje, povraćaju.

Pića sa elektrolitima nisu namenjena da se povremeno konzumiraju tokom dana kao da su voda. Zbog visokog sadržaja elektrolita, svakodnevno ispijanje ovih napitaka kada nije došlo do njihovog gubitka može biti toksično. Visok nivo kalijuma izaziva povraćanje i dijareju što dovodi do dehidracije.

Drugi razlog zašto bi trebalo izbegavati piće sa elektrolitom kada nije došlo do gubitka istih je taj što ona imaju mnogo šećera. Za nekoga ko je izgubio elektrolite, šećer može biti od koristi u oporavku, ali za prosečnu osobu, tolika količina šećera nije neophodna i može biti štetna za neke ljude, posebno za nekoga ko ima dijabetes, piše na sajtu University of New Hampshire.

Šta su elektroliti i koja je njihova svrha

Elektroliti su esencijalni minerali koji se nalaze u krvi, znoju i urinu. Ovi minerali se mogu dobiti putem hrane i pića. Glavni elektroliti u telu uključuju:

  • natrijum
  • kalijum
  • magnezijum
  • fosfat
  • hlorid

Ovi su važni za regulisanje ravnoteže tečnosti unutar i izvan ćelija, održavanje funkcije nerava i mišića, regulisanje krvnog pritiska. Količina minerala koja je potrebna da bi se održao zdrav nivo je zasnovana na nekoliko različitih faktora uključujući godine, nivo fizičke aktivnosti, zdravstveno stanje, trudnoću.

Elektroliti igraju veoma važnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Pića sa elektrolitom igraju ulogu u nadoknađivanju izgubljene tečnosti, međutim, oni su potrebni samo u specifičnim situacijama i nisu neophodni prosečnom čoveku po uobičajenom dana.

Mogu li pića sa elektorilitima mogu da  budu štetna

Ponekad mogu biti, jer su glavni elektroliti koji se nalaze u ovim pićima natrijum i kalijum, što može biti opasno za nekoga ko ima hipertenziju (hronični visok krvni pritisak) ili je osetljiv na so. 

image