Da li ste pili vodu danas? Ovo su znakovi dehidratacije koje ne smete ignorisati

Ako osećate da ste neraspoloženi, ljuti, umorni tokom vrelih dana, ne čini vam se - ovo su samo neki od znakova da se vaše telo bori sa visokim temperaturama i nedostatkom vode u organizmu. Evo na šta treba obratiti pažnju kada vam telo govori da ste dehidrirani, posebno tokom toplotnog talasa.

Mnogi nemaju naviku da konstatno piju vodu u toku dana, ali ovo je više nego neophodno kada su visoke temperature napolju. Da ne bi došlo do ozbiljne dehidratacije koja zahteva lekarsku pomoć, pratite sledeće signale koje telo šalje kada želi da vam da do znanja da ne unosite dovoljno tečnosti:

Žeđ i suva usta

Suva usta prati žeđ, što znači da ste u prvim fazama dehidratacije. Ovo je jasan i mnogima najočigledniji znak da je vreme za konzumiranje vode. Međutim, čak i kada utolite žeđ, trebalo bi da nastavite da pijete vodu. Povremeno uzmite nekoliko gutljaja i nemojte čekati dok ne "presušite", jer to dodatno isrpljuje vaše telo i može ubrzati dehidrataciju.

Vrtoglavica, grčevi u mišićima i slabost

Kada ste dehidrirani, vaše telo protiv toga pokušava da se bori tako što sužava krvne sudove i povećava otkucaje srca, kako bi se održao stabilan krvni pritisak. Telo takođe preusmerava krv sa kože na unutrašnje organe, kao što su mozak i pluća. Međutim, efikasnost ove odbrane će početi da opada kako se dehidracija pogoršava. Simptomi kao što su vrtoglavica, grčevi u mišićima i opšta slabost su jasni znakovi da telo ne uspeva da nadoknadi dehidraciju.

Mučnina i povraćanje

Zbog vrtoglavice i slabosti iz prethodnog primera, sledeće nastupaju mučnina, koja dovodi do povraćanja. Ovo je posebno loše, jer povraćanje samo pogoršava situaciju i dehidratacija postaje sve gora.

Više se ne znojite, ne proizvodite suze ili urin

Procenjivanje boje urina (svetla boja označava da ste hidrirani, tamna da ste dehidrirani) može biti dobar pokazatelj hidratacije. Međutim, ako vaše telo više ne proizvodi urin, to je loš znak. Isto tako, kada prestanete da se znojite dok se krećete i vežbate ili više niste u stanju da proizvedete suze, to je znak da ste dehidrirani i da se približavate iscrpljenosti.

Razdražljivost

Još jedna stvar na koju vredi obratiti pažnju su emocije. Ljudi postaju nervozni kada su dehidrirani. Ovo je posebno važan znak upozorenja kod dece, jer je njima možda teže da razumeju kada pate od simptoma dehidracije, za razliku od odraslih. Deca koja su izgubila između 3 i 10 procenata svoje telesne težine u tečnostima pokazaće simptome blage dehidracije - pa mogu biti nervozna, razdražljiva i umorna.

Ubrzani rad srca i disanje

Kada ste hidrirani, vaše telo je u stanju da lakše pumpa krv nego kada ste dehidrirani. Vaše srce zapravo mora da radi više, da bi obezbedilo dovoljno kiseonika vašem telu, što znači da će srce kucati mnogo brže nego obično vaša pluća će morati da se dodatno "potrude" da uzimaju više kiseonika.

Suve oči, neelastična koža

Suve oči i stanje kože su očigledni znakovi da niste dovoljno hidrirani. Oči će biti suve, jer ne proizvodite dovoljno suza, mogu da vas svrbe ili čak bole. Takođe, možete testirati da li ste dehidrirali pomoću ovog jednostavnog trika: Uštinite tanku kožu iznad zgloba prsta. Ako se brzo vrati u normalu, to znači da ste dovoljno hidrirani - a ako ne, to je znak da bi trebalo da popijete čašu vode. Ovo nije jedina pouzdana metoda, ali može biti od koristi.

Delirijum

Ako osoba počne da pokazuje simptome delirijuma, to jest bunila - uključujući nemir, nerazgovetan govor, nerazumljive misli, halucinacije - verovatno doživljava ekstremnu dehidraciju. Ovo je jedan od najtežih simptoma koji se mogu javiti i može doći do trajnog oštećenja, tako da je neophodno brzo reagovanje i pomoć lekara.

Sprečavanje i lečenje dehidracije

Umesto da čekate da vam pozli, najbolje je da potpuno sprečite dehidrataciju. Voda je najbolja za piće, dok je su za hidrataciju hranom najbolji voće i povrće (zbog njihove velike koncentracije vode). Sportski napici sa dodatkom elektrolita su korisni, posebno kada je temperatura veoma visoka ili je nečiji trening izrazito intenzivan.

Treba izbegavati pića koja sadrže kofein, gazirane i slatke napitke. Kofein je diuretik koji uzrokuje da vaše telo izbaci tečnost, dok slatka pića mogu biti teška za vaš stomak kada ste dehidrirani. Pravite pauze kada ste izloženi visokim temperaturama i nosite svetlu, široku odeću kada ste napolju. Takođe, izbegavajte konzumiranje alkohola.