Magazin

Ovo je najgore vreme za punjenje mobilnog telefona, upozoravaju eksperti

Vek trajanja baterije na mobilnom telefonu može se značajno produžiti, a sve što je potrebno jeste izbegavati njegovo punjenje u određeno doba dana. Zbog čega je baš to vreme razgradnja ćelija baterije mnogo veća nego u bilo kom drugom periodu dana, objasnili su stručnjaci.
Ovo je najgore vreme za punjenje mobilnog telefona, upozoravaju eksperti© Canva / Creativa Images

Nema ništa gore nego kada na relativno novom mobilnom telefonu, starom tek godinu dana ili dve, kapacitet baterije počne drastično da opada. Srećom, ovo se može preduprediti i to veoma jednostavno - pravilnim punjenjem uređaja u odgovarajuće vreme.

Ova navika "ubija" bateriju na telefonu

Litijum-jonske baterije, koje se nalaze u većini savremenih mobilnih telefona, su vrlo osetljive na fluktuacije temperatura, koje su neizbežne prilikom punjenja uređaja. Punjenje telefona noću jedna je od najgorih navika (koja je svojstvena većini nas), jer na taj način baterija dobija i do četiri puta više energije nego što joj je zapravo potrebno. Ovo dovodi do brže razgradnje ćelija od kojih je baterija sačinjena, a posledično i do njenog slabijeg kapaciteta, prenosi Dejli Mejl.

"Većina pametnih telefona novije generacije puni se za jako kratko vreme, od 30 minuta do 2 sata. Punjenjem telefona preko noći ubrzava se starenje baterije", upozorio je profesor Riteš Čur.

Pozadinske aplikacije dodatno prave problem

Da ne postoje aplikacije koje rade u pozadinskom režimu, punjenje telefona preko noći možda i ne bi bio toliki problem. "Kada pozadinske aplikacije rade celu noć, one s vremena na vreme "spuštaju" procenat napunjenosti baterije sa 100 na 99 posto, nakon čeka baterija piznova kreće da se puni. Budući da je svaka od njih predviđena za određeni broj ciklusa punjenja, kada se taj broj dostigne, ona kreće da se oštećuje", pojasnio je stručnjak.

"Srećom, proizvođači telefona delimično su regulisali ovaj problem uz pomoć ograničenja punjenja ili njegovog odlaganja do određenog procenta napunjenosti baterije", naveo je Čur.

Da li je potpuno pražnjenje, pa punjenje "od nule" dobra ideja

Iako se ranije verovalo da je za bateriju "zdravo" da se ona s vremena na vreme potpuno isprazni, eksperti navode da je ova navika jednako štetna po bateriju. Optimalni ciklus punjenja bi, stoga, trebalo da počinje u trenutku kada je baterija na 20 procenata kapaciteta, a prestaje kada dostigne 80 posto napunjenosti. Pojedini uređaji nude korisniku mogućnost da ovaj proces "automatizuje" tako što je ove brojke definisati u podešavanjima, dok su drugi korisnici ipak sami odgovorni za praćenje parametara.

image