Deca roditelja koji vole da se šale su srećnija u odraslom dobu, pokazala su istraživanja

Mnogo šale, posebno u periodu odrastanja deteta, pokazalo se kao presudno za sreću mališana kako u tom uzrastu, tako i par decenija kasnije. Metoda odgajanja dece uz humorističan pristup, osim toga, doprinosi i stabilnijim odnosima na relaciji dete - roditelj u kasnijem dobu, sugerišu stručnjaci.

Zbijanje šala i pošalica kako sa detetom, tako i sa supružnikom u prisustvu deteta, pokazalo se kao vrlo efikasno u vaspitanju mališana. Saglasno nedavnom istraživanju, šaljivi pristup odgajanju potomaka pomaže roditeljima da očuvaju svoje mentalno zdravlje, da izgrade čvrst odnos put poverenja sa decom, kao i da ih nauče da imaju pozitivne odnose sa drugima kroz život.

Šale su "tajni sastojak" srećnog odrastanja

Humor roditelja slobodno bi se mogao nazvati "tajnim sastojkom" pravilnog i srećnog odrastanja velikog procenta mališana, sugerišu stručnjaci u naučnoj studiji koja je objavljena na portalu Plos Uan. On potpomaže razvoj kognitivne fleksibilnosti kod dece, pozitivno utiče na snižavanje nivoa stresa i služi kao pokretač za pronalaženje kreativnih rešenja za eventualne probleme. 

"Moj otac je koristio humor u vaspitavanju i to se pokazalo kao vrlo efikasno. Ja koristim ovu metodu u svojoj kliničkoj praksi, kao i sa sopstvenom decom", naveo je Bendžamin Levi, profesor pedijatrije i društvenih nauka na Medicinskom koledžu u Pensilvaniji. Otuda se kod njega pojavilo i pitanje - u kojoj meri tačno humor utiče na vaspitavanje dece?

Odnosi roditelja i dece u kasnijem dobu su bolji ako su roditelji voleli da se šale

Istraživanje koje je obuhvatilo 312 ispitanika uzrasta između 18 i 45 godina pokazalo je da je uticaj zbijanja šala vidljiv ne samo tokom perioda odrastanja, već i kasnije, u zrelom dobu. Od onih anketiranih čiji su roditelji koristili ovu metodu u odgajanju svoje dece, čak 50,5 procenata izjavilo je da su sada njihovi odnosi sa roditeljima izuzetno dobri, dok je 44,2 posto njih reklo da smatraju da su se njihovi roditelji jako dobro snašli u toj ulozi.

Nasuprot tome, ispitanici čiji su roditelji bili strogi ili se nisu nimalo šalili, naveli su da su sada njihovi odnosi vrlo "nategnuti", dok je samo 2,9 posto njih u korektnim odnosima sa roditeljima. Drugi, jednako zabrinjavajući podatak jeste taj da su ovi dobrovoljci vrlo negativnog mišljenja o svojim roditeljima u toj ulozi: tek 3,6 procenata njih smatra da su oni "dorasli" toj ulozi. Ove brojke nedvosmisleno su pokazale da je uticaj humora na odrastanje i kasniju sreću veoma veliki.