Magazin

Vraćate se kolima sa odmora? Ovi saveti će vam pomoći da izbegnete gužve na graničnim prelazima

Kilometarske kolone vozila na graničnim prelazima, vrućina i nestrpljivi vozači koji neprekidno trube su noćna mora svakoga ko se ovih dana vraća sa odmora. Kako izbeći haotične gužve na granici koje mogu potpuno da pokvare raspoloženje?
Vraćate se kolima sa odmora? Ovi saveti će vam pomoći da izbegnete gužve na graničnim prelazima© Canva / Comstock

Gužve na graničnim prelazima su u drugoj polovini avgusta praktično neizbeže, budući da se sezona godišnjih odmora polako ali sigurno završava, a oni koji su odmarali u "talasima" vraćaju u Srbiju. Put koji bi u standardnim uslovima trajao 7 ili 8 sati vrlo lako može prerasti u "klackanje" od 15 i više, a ovi saveti mogu vam pomoći da "pakao" na graničnim prelazima makar delimično izbegnete.

Dobro isplanirajte povratak kući

Dobro planiranje rute, kao dana i vremena polaska iz mesta na kome ste letovali, odnosno pristizanja na granicu, može vam sačuvati mnogo nerava. Dok ste još u smeštaju, proverite na Gugl mapama (ili drugoj aplikaciji koju za to koristite) kakvo je stanje na putevima - koja je gustina saobraćaja, ima li radova, da li se dogodila neka saobraćajna nezgoda i slično. Uzmite u obzir sve što vam potencijalno može produžiti vreme putovanja. Ukoliko vam mogućnosti dozvoljavaju, tempirajte tako da povratak kući bude radnim danima (kada su gužve obično manje), kao i da na granicu stignete onda kada su najmanje gužve.

Odaberite granični prelaz i ispratite kolike su kolone

Nekoliko dana unapred pratite iz sata u sat stanje na graničnim prelazima sa Srbijom. Na sajtu Auto-Moto Saveza Srbije postoje snimci video-kamera sa najprometnijih graničnih prelaza koje prikazuju stanje u realnom vremenu. Analizirajte u koje je vreme gužva bila najmanja i vodite se time. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte prelaze koji su manje prometni - na njima je manja verovatnoća dugog zadržavanja, nego na najprometnijim, poput Horgoša (na ulazu iz Mađarske), Batrovara (na ulazu iz Hrvatske), Gradine (na ulazu iz Bugarske) ili Preševa (na ulazu iz Severne Makedonije).

Nadajte se najboljem, spremite se za najgore

I pored svih mogućih planiranja i biranja rute, uvek se može desiti neka nepredviđena situacija. Zato je važno pripremiti se čak i na najgore, da se put oduži do beskonačnosti. Spakujte u automobil dovoljno vode, nešto nekvarljive hrane, obavezno neke peškire, a nije zgoreg da kod sebe imate i vlažne i suve maramice. Za vodu i grickalice nikakva pojašnjenja na trebaju, kao ni za maramice. Peškiri mogu poslužiti da zaštitite prozore od jakog sunca ukoliko vas uhvati gužva, a prinuđeni ste da zbog potrošnje goriva isključite klimu, ali i da ih nakvasite i njima se prekrijete ako vam bude prevruće. 

image