Magazin

Čudo Ermitaža: Koju tajnu krije jedna od najraskošnijih haljina dinastije Romanov

Davne 1903. godine dinastija Romanov obeležavala je 300. godišnjicu, a tim povodom upriličen je veliki bal u Zimskom dvorcu. Jedna od najvećih zvezda večeri bila je Velika knjeginja Ksenija Romanova, čija je raskošna haljina plenila poglede svih prisutnih. Nakon te večeri ovo remek-delo protkano zlatnim nitima i ukrašeno draguljima doživelo je još jednom da se nađe u centru pažnje zahvaljujući tajni koju je skrivalo više od jednog stoleća!
Čudo Ermitaža: Koju tajnu krije jedna od najraskošnijih haljina dinastije Romanov© Wikimedia Commons / Boisson and Eggler

Bogatstvo dinastije Romanov se nije ogledalo samo u velelepnim dvorcima širom Rusije i inostranstva, niti u skupocenom, ručno rađenom nakitu, krunama i dijademama, već i u raskošnim toaletama koje su dame nosile na balovima koji su tradicionalno organizovani za praznike. Jedna od najupečatljivijih haljina te epohe pripadala je rođenoj sestri poslednjeg ruskog cara Nikolaja II, Velikoj knjeginji Kseniji Aleksandrovnoj.

Drago kamenje, velur, zlatne niti i mnoštvo dragocenog kamenja

Ovo ni po čemu nije bila obična haljina: njen gornji deo bio je izrađen od satena, prošiven zlatnim nitima koje su se presijavale na svetlosti i ukrašen pažljivo našivenim dragocenim kamenjem. Kada bi je obukla, Ksenija Aleksandrovna izgledala je "kao milion dolara", što zbog svih kamenčića koji su blještali, što zbog kokošnika koji je obično kombinovala sa haljinom i koji je dodatno isticao njenu lepotu. Ovaj raskošni komad garderobe iz carskog ormana sačuvao se, srećom, sve do danas, i to u jednom od najlepših muzeja na svetu, Ermitažu. A tek nedavno je otkriveno da je više od jednog veka on čuvao veliku tajnu.

Tajna čuvana od 1903. godine

Brigu o haljini vodila je umetnica-restaurator Galina Fjodorova. Tokom redovne restauracije ovog unikatnog remek-dela, ona je u rukavu haljine napipala nešto što je podsećalo na kamenčić. Izvadivši nepoznati predmet iz rukava, Galina isprva nije mogla da razazna šta drži u ruci, a nakon što je liznula braon komadić, ispostavilo se da je u pitanju ostatak slatkiša iz 1903. godine! Na njemu su bili vidljivi čak i tragovi zuba Velike knjeginje, pa se pretpostavlja da je na nekom od balova ona zagrizla bombonu, ali je nije imala gde ostaviti, pa je samo ubacila u rukav i zaboravila na njeno postojanje. Tamo je ona preležala čitavo stoleće, a zahvaljujući uslovima u Ermitažu i do danas sačuvala svoju slast.

image