Magazin

Ispravno držanje može poboljšati opšte zdravlje: Više energije, manje umora i hormoni u balansu

Dobro držanje ne znači samo da uspravno sedite i na taj način brinete o zdravlju kičme. Zapravo, istraživanja govore da pomaže da se osećate bolje, jasnije razmišljate, a sprečava kompresiju nerva i hronični bol.
Ispravno držanje može poboljšati opšte zdravlje: Više energije, manje umora i hormoni u balansu© freepik

Optimizacija zdravlja i dugovečnost su ipak više od vežbanja i izbalansirane ishrane i još mnogo drugih stvari dolazi u opticaj. Održavanje pravilnog držanja je od vitalnog značaja za život i to pomaže u izbegavanje negativnih zdravstvenih ishoda kao što su bol u vratu i leđima, respiratorni problemi, umor mišića i neravnoteža hormona. Sva ova stanja se vremenom mogu pogoršati ako se ne ispravete.

"Tokom života, zglobovi i ligamenti postaju manje elastični i manje se prilagođavaju lošem držanju, što na kraju može dovesti do kompresije nerva ili kičmene moždine i hroničnog bola", kaže hirurg Praven Mumaneni.

Dobro držanje ne samo da pomaže da izbegnete takve probleme, već pruža i prednosti kao što su poboljšanje koordinacije, bolja ravnoteža, više energije i povećano samopouzdanje, piše Našonal Džiografik.

"Pravilno držanje takođe vam omogućava da ravnomerno rasporedite svoju težinu, što je važno jer kada je težina ravnomerno raspoređena, mišićno-skeletni sistem je u pravilnom poretku omogućavajući telu da funkcioniše efikasnije sa manje pritiska na zglobove i kosti", kaže Laura Deon, specijalista fizikalne medicine.

Šta podrazumeva dobro držanje

Leđa ne moraju da budu potpuno ravna, bez obzira koliko puta ste u mladosti čuli savete da "sedite ili stojite uspravno".

"Kičma ima prirodnu krivinu", kaže Bruk Martin, naučni saradnik.

To znači da kada se kičma posmatra sa strane, "videćete da se ona savija unazad u donjem delu leđa, napred u gornjem delu leđa, a zatim ponovo unazad u predelu vrata", objašnjava Mumaneni i dodaje: "Ovo omogućava da glava bude centrirana preko glave, a torzo da bude centriran preko kukova".

U sedećem položaju, ovo izgleda kao da držite stopala ravno na podu sa uglovima kolena/kukova većim od 90 stepeni. "Vaše podlaktice takođe treba da budu oslonjene na sto ili naslon za ruke, lopatice treba da budu blago dole i unutra, a uši i glava treba da budu u liniji sa ramenima", kaže Dru Švarc.

Kada ste u stojećem položaju, stopala treba da budu u širini ramena, kukovi i kolena u liniji, ramena blago spuštena i nazad, a uši direktno iznad ramena. "Ako stojite, težina treba da bude ravnomerno raspoređena na svako stopalo", dodaje Deon.

Prednosti dobrog držanja

Održavanje pravilnog držanja pruža niz dokazanih fizičkih prednosti, uključujući smanjenu verovatnoću atletskih povreda, manje napetosti mišića, kostiju i zglobova, manje povreda, poboljšanu ravnotežu i povećanu energiju.

"Dobro držanje minimizira količinu stresa na sve mišiće. Zdrav i usklađen mišićno-skeletni sistem, takođe može sprečiti da cirkulatorni i nervni sistem naiđe na probleme kao što su uklješteni nervi, hormonski poremećaji i stanja kao što su sindrom karpalnog tunela i teniski lakat", kaže Mumaneni.

Usklađen mišićno-skeletni sistem smanjuje rizik od diskus hernije i bolova u leđima, rukama, nogama i vratu.

image