Magazin

Drevni rimski sarkofag otkriven na bugarskoj plaži se godinama koristio kao barski sto

Barski sto, postavljen u pesku, iznad kojeg su gosti u kupaćim kostimima donedavno rado ispijali koktele i piva, zapravo je relikvija stara 1.700 godina, koja potiče iz antičkog Rima. Drevni artefakt je otkriven sasvim slučajno i još uvek nije jasno kako je takav predmet dospeo na plažu.
Drevni rimski sarkofag otkriven na bugarskoj plaži se godinama koristio kao barski sto© Canva/illionare

Na plaži u Bugarskoj je otkriven drevni rimski sarkofag, nakon što je bivši policajac posetio bar na peščanoj plaži Sveti Konstantin i Elena, na obali Crnog mora.

Bivši policajac je uočio neobičan "barski sto" kafića "Rađana" kada je bio na odmoru, pa je obavestio nadležne organe. Tim arehologa je došao, analizirao dekorativni objekat i na kraju potvrdio da je zaista u pitanju sarkofag iz doba antičkog Rima. Utvrđeno je da originalna struktura i unutrašnjost kamena datiraju iz drugog veka nove ere.

Preko fotografija, video snimaka i drugog sadržaja bara na plaži koji je u proteklih nekoliko godina objavljeni na internetu, otkrili su da se drevni sarkofag koristio kao barski sto barem od 2020. godine, što je navelo vlast da pokrene predostražne radnje o tome kako je ovaj drevni objekat mogao da završi na plaži.

Arheolozi su pozvani na lice mesta i potvrdili su da su kovčeg od ljušture krečnjaka i njegovi dekorativni elementi povezani sa drugim relikvijama iz severozapadne Bugarske iz tog vremena. Antički kameni kovčeg sa stranama je imao urezane vence, rozete životinja i dvostruke sekire, dok je njegov vrh zamenjen kamenom pločom koja je služila kao bar za goste objekta.

Iako su arheolozi iz Regionalnog istorijskog muzeja izvestili da se čini da je prefarban, tim je bugarskim novinama "Devnik" rekao da je autentičan, nakon uklanjanja i analiziranja delova boje na površini.

Rimski sarkofag dug oko dva i po metra premešten je u Arheološki muzej u Varni, gde će biti podvrgnut dodatnim ispitivanjima.

Ostaje nejasno odakle potiče sarkofag, ali arheolozi su rekli da dizajn nije tipičan za druge rimske artefakte pronađene u Varni, tako da je najverovatnije donet iz drugog regiona u Bugarskoj. "Svaki predmet koji ima arheološku vrednost, bez obzira gde, kada i ko ga je pronašao, pripada državi", rekao je arheolog Aleksandar Minčev za bugarske medije, prenosi "Dejli mejl".

"Odnosno, onaj ko ga je pronašao dužan je da ga preda najbližem muzeju. Posao policije, eventualno tužilaštva, mora da ispita kako je ovaj sarkofag završio u Varni i na plaži", rekao je. "To je nešto što mora da se uradi, jer ovo verovatno nije izolovan slučaj."

U Bugarskoj se obično trguje rimskim artefaktima, a policija je zaplenila čak 4.600 arheoloških predmeta koji su doneti u Veliku Britaniju iz Bugarske 2020. godine. Slično ovom rimskom sarkofagu, predmeti koji su uključivali urne, lampe, vrhove strela i antičke novčiće, svi potiču iz vojnih logora koji su nekada bili smešteni u severnoj Bugarskoj.

image