Magazin

Izbegavajte ova pića pre obroka - mogu "pokvariti" ukus

Pre nego što poručite hranu u restoranu, verovatno prvo odlučite da ispijate svoje omiljeno alkoholno piće. Ovo vas opušta nakon dugog dana, koristite priliku za razgovor sa onim sa kojim ste došli... Ipak, vaš izbor žestokog pića ili ukusa koktela može da odredi koliko ćete zapravo uživati u hrani koja sledi. Evo koja pića je bolje izbegavati pred obrok, a koja će poboljšati ukus namirnica i celokupni utisak.
Izbegavajte ova pića pre obroka - mogu "pokvariti" ukus© Freepik/freepik

Neko od nas voli da veče započne omiljenim koktelom. Ovo je savršena prilika za uživanje u društvu pre poručivanja hrane, a osim toga, od alkohola vam je "proradio" želudac, pa ste uzbuđeni da jedete i uživate u ukusima. Ali vaš izbor pića pred jelo može da promeni kako doživljavate obrok. 

Ako ste ljubitelj žestokog alkohola, ovo možda nisu dobre vesti za vas.

Jaka pića koja se destiluju, kao što su votka, viski, rum, imaju visok sadržaj alkohola, često oko 40 do 50 odsto. Ona se razlikuju od fermentisanih alkoholnih pića, poput vina, piva, koji imaju niži procenat - oko 15 odsto ili manje.

Viši procenat u žestokim alkoholnim pićima može izazvati gubitak osećaja u nepcu, ali može uticati i na čulo ukusa. Ova pića mogu blokirati proteine potrebne za stvaranje pljuvačke u vašim ustima, pa tako se dehidriraju ćelijski zidovi vašeg nepca. S obzirom da pljuvačka igra ulogu u osetljivosti ukusa, celo iskustvo konzumiranja i uživanja u hrani se menja.

Osim hrane, žestoko piće može promeniti i ukus fermentisanih pića koja kasnije konzumirate. Na primer, ako se odlučite za jako piće pre jela, pa tokom obroka uzmete čašu vina, vaša percepcija kiselosti i slatkoće vina će biti drugačija.

Preporučljivo je da se zbog toga klonite žestokih alkohola pre jela, ali to nije sve. Neki stručnjaci smatraju da ni slatka pića, poput koktela, nisu dobar izbor.

Stručnjaci generalno preporučuju konzumiranje slatkih koktela sa više šećera za kasnije, tokom ili nakon jela, jer ova pića mogu da "preopterete" vaše nepce i da vam otežaju da kasnije dobro procenite ukus hrane. Pored toga, ako je nakon slatkog pića sledeće piće suvo, ono bi moglo imati gorak ukus.

Najbolja pića pred jelo

Ako želite naručiti piće koje će poboljšati obrok koji sledi, odaberite aperitive. Oni sadrže malo alkohola i ne utiču toliko na nepca, tako da su najbolja opcija pred hranu. Osim što će ova pića pojačati apetit, mnogi aperitivi su takođe više kiseli, što budi vaše čulo ukusa. Uglavnom sadrže bilje i začine koji podstiču varenje, a imaju i malo gorak ukus koji aktivira apetit. Uz to, obično imaju mali procenat alkohola, što vam pomaže da izbegnete preopterećenje nepca pre nego što počnete da uživate u vinu.

Umerenost je najvažnija

Ipak, ako ste veče svakako započeli sa jačim koktelima, preporučljivo je da pijete lagano i osvežavajuće vino tokom jela. Roze ili belo vino mogu da vudu pravi izbor, dok tamnija vina sa visokim nivoom tanina mogu izgubiti sve suptilne arome ako ih konzumirate nakon jakog žestokog pića.  

Možda najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je da, uoči večere, manje konzumiranja bilo koje vrste alkohola obično poboljšava obrok. Zapamtite - što više pijete, to više otupljujete svoja čula, pa neke ukuse možete propustiti.

Kao i većina stvari, sve se svodi na umerenost. Sve što unesete imaće uticaj na ukus i percepciju, zato nemojte preterivati - a onda, na kraju možete uživati i u odličnom viskiju ili konjaku. U svakom slučaju, cilj je da poboljšate vaše celokupno iskustvo, bilo da je reč o koktelu, vinu ili hrani.

image