Da li sređujete hotelsku sobu ili sve prepuštate sobaricama

Na odmoru ste, u hotelu, ne želite da razmišljate o čišćenju, nije to vaš problem - pa došli ste da uživate! Nažalost, to nije baš tako. Iako postoje sobarice koje će sobu posle vas dovesti u red, ima i nekoliko malih stvari koje sami možete učiniti. Ovo ne samo da će biti od velikoj pomoći osoblju, tako da će brže i efikasnije očistiti vaš prostor, već će i vama biti pregledniji prostor. Evo na šta da obratite pažnju.

Nije potrebno mnogo da hotelsku sobu održavate urednom. Ove stvari neće potrajati duže od nekoliko minuta, a znatno će olakšati posao osoblja. Nema potrebe da, a primer, pospremate krevet i brišete prašinu, ali zato možete da:

Odredite prostor za različite stvari

Preporučljivo je da najviše napora uložite u raspoređivanje sopstvenog prtljaga. Na primer, odredite mesto u sobi gde će biti sva obuća, iskorišćene peškire ostavite po strani, odeću ostavite u ormaru ili koferu, a ne na krevetu, laptop ili mobilni telefon nosite sa sobom ili takođe ubacite u prtljag...

Osim što će vama biti lakše da se snađete i brzo pronađete sve što vam treba u sobi, osoblje će moći temeljnije da je očisti. Neće morati da zaobilaze vaše stvari, iz straha da ih ne oštete ili ne stave na pogrešno mesto. Ovo im olakšava i ubrzava posao, tako da ćete i vi biti zadovoljni efikasnijim čišćenjem.

Ne nameštajte krevet

Iako je ljubazno i pohvalno ako se uvek trudite da svoju sobu održite što je moguće čistijom, nema nikakve potrebe da nameštate krevet pre nego što se odjavite. Možda vam je ovo navika koje niste svesni ili jednostavno ne želite da budete nepristojni, ali bez brige. Koliko god da se potrudite da lepo namestite krevet, sva posteljina će se svakako odmah skinuti i zameniti novom, tako da slobodno možete da preskočite ovaj korak.

Ne koristite bade mantil i peškire kao maramicu

Jednostavno rečeno, peškiri i bade mantili nikako nisu maramice. Ne koristite ih za skidanje šminke, brisanje fleka... Iako se ovi predmeti često peru, neke teške mrlje može biti vrlo izazovno oprati.

Pokupite svoje smeće

Da li biste ostavljali svoje smeće okolo kada boravite kod prijatelja? Ako je odgovor ne, onda to ne bi trebalo da radite u svojoj hotelskoj sobi. Umesto toga, bacite smeće u kante koje su u sobi. Ovako će osoblje znati šta treba da uklone, tako da će posao raditi brže i bolje, umesto da razmišljaju da li, na primer, smeju da bace praznu plastičnu ambalažu koju ste ostavili po strani, jer nisu sigurni da li to želite.

Ne ostavljajte mokre peškire napolju

Razumljivo je da se osećate opušteno, možda čak više nego kod svoje kuće. Kada iskoristite peškir ili bade mantil, možda ćete ga u prolazu ostaviti na krevetu, stolici, stolu... 

Ostavljanje mokrih peškira na tepihu ili nameštaju može oštetiti drvo ili tkaninu, ostaviti mokre mrlje ili izazvati buđ. Umesto toga, okačite korišćene peškire ili ih ostavite na jednoj gomili u kupatilu.

Očistite šta god razbijete, prospete...

Nezgode se dešavaju i ovo nije strašno, ali ako razbijete čašu ili flašu, potrudite se da pokupite komadiće što bolje možete. Na taj način ćete se pobrinuti da se niko ne povredi, a i vredelo bi da štetu prijavite na recepciji, da bi radnici znali da budu oprezni kada dođu da čiste vašu sobu.

Ne ostavljajte prljavo posuđe na tacni u hodniku

Ne ostavljajte prljave poslužavnike u hodniku nakon što ste naručili hranu u sobi. Ne samo da je to nepristojno, već može predstavljati i opasnost, jer se svako može spotaći, povrediti, polomiti tanjir, čašu... Ostavite poslužavnik u sobi i osoblje će ga ukloniti kada dođu da čiste.

Vratite sve kako je bilo

Ako preuredite nameštaj u hotelskoj sobi, bilo da se radi o praktičnosti ili udobnosti, potrudite se da sve vratite na staro, kako je bilo kad ste došli. Isti savet važi i za male, ali važne stvari, kao što su daljinski upravljač za telefon ili klima uređaj. Na kraju, ako isključite nešto iz struje, kao što je lampa ili budilnik, ne zaboravite da ga ponovo uključite pre nego što odete.