Deca koja ne spavaju dovoljno imaju veću šansu da probaju kanabis i alkohol u tinejdžerskom dobu

Deca imaju faze kada ne žele da rano idu u krevet, posebno kada krene tinejdžersko doba. Iako je ovo česta pojava, može imati ozbiljnije posledice nego što se mislilo: Veća je verovatnoća da će tinejdžeri probati alkohol ili kanabis pre navršenih 15 godina ako su kasno išli u krevet i spavali manje sati tokom detinjstva, upozorava nova studija.

Dobar san je neophodan za zdravlje i razvoj dece, tako da nije iznenađujuće da nedovoljno spavanja može da negativno utiče na njihov rast. Sada, nova studija otkriva da obrasci spavanja u detinjstvu takođe mogu biti povezani sa budućom upotrebom štetnih supstanci.

Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji su pratili raspored spavanja iste grupe od preko 1.000 dece tokom njihovog detinjstva, u različitim fazama razvoja, da bi videli da li postoji uticaj na kasniju upotrebu štetnih supstanci, što je nekoliko studija ranije istraživalo.

Tim je najviše pažnje obratio na dva različita aspekta zdravlja spavanja - ukupno trajanje sna, to jest vreme spavanja, kao i vreme odlaska u krevet. Objasnili su da ako deca, posebno deca školskog uzrasta, kasnije odu u krevet, to može uticati na njihovu sposobnost da zdravo spavaju.

Roditelji su prijavili svakodnevno vreme odlaska u krevet i trajanje sna svog deteta radnim danima u uzrastu od tri, pet i devet godina.

Kada su istraživači procenili vezu između vremena za odlazak na spavanje u detinjstvu i trajanja sna sa konzumiranjem alkohola i upotrebom droga kada su deca postali tinejdžeri, otkrili su da je 45 odsto veća verovatnoća da će probati alkohol do 15. godine, za razliku od dece koja su u istim uzrastima ranije išla u krevet. 

Promenjena verzija: Ustanovljeno je i da nedovoljno sna kod petogodišnjaka ne povećava rizik od konzumiranja alkohola u poznijim godinama, ali kada je u pitanju upotreba marihuane u kasnijim godinama, ovaj rizik se povećava za 26 odsto. Kod dece od 9 godina je samo sat vremena manje spavanja bilo povezano sa 19 odsto povećanom šansom da deca probaju kanabis do 15. godine.

Istraživači su takođe analizirali podatke tinejdžera od 15 godina, koji su sami naveli u koje vreme idu na spavanje, koliko im traje san i da li upotrebljavaju alkohol i kanabis.

Tim je otkrio da tinejdžeri sa kasnijim odlaskom na spavanje imaju 39 odsto veće šanse da piju alkohol i 34 odsto veće šanse da probaju kanabis. Spavanje jedan sat manje je povezano sa 28 odsto većom verovatnoćom da će dete probati alkohol, ali nije bilo povezano sa upotrebom kanabisa.

"Mozak se mnogo lakše razvija i menja tokom mlađeg uzrasta, tako da insistirajte na zdravom snu kako biste podstakli nervni razvoj. Nezdrav san bi mogao imati negativne posledice na fizičko zdravlje dece, kao i na njihovu sposobnost donošenja odluka, što bi zauzvrat moglo biti povezano sa njihovom odlukom da se uključe u upotrebu supstanci," smatraju istraživači.

Prethodna istraživanja takođe sugerišu da kraće trajanje sna i kasniji odlazak na spavanje mogu povećati impulsivnost i narušiti donošenje odluka, što bi moglo direktno uticati na izbor upotrebe supstanci.

Tim ističe veliku ulogu sna u mnogim aspektima dugoročnog zdravlja i blagostanja."Ako poboljšamo san kod dece školskog uzrasta, ne samo da bi to moglo pokazati poboljšanja u zdravlju spavanja, već i u drugim aspektima njihovog života i budućnosti, kao što je donošenje odluke da se uključi u rizična ponašanja poput upotrebe alkohola i drugih supstanci."