Kupovina preko "Temua": Obratite pažnju na ove stvari kako ne biste upali u zamku prevaranata

"Temu: Kupujte kao milijarder!" glasi reklama sajta koju ste do sada verovatno barem jednom videli. "Temu", izuzetno pristupačna onlajn prodavnica, već mesecima osvaja društvene mreže, a mnoge je uveliko "namamila" niskim cenama i ogromnim asortimanom odeće, proizvoda za domaćinstvo i negu, opreme... Ali pored toliko sjajnih ponuda, sajt je "magnet" za prevarante koji žele da iskoriste kupce. Evo na šta da obratite pažnju i kako da se zaštitite.

Sigurno ste čuli za "Temu", kupili nešto ili barem jednom bacili pogled na ovaj sajt/aplikaciju, čisto da vidite o čemu se tu radi. Uz izuzetno niske cene, pogodnosti za nove korisnike, brzu besplatnu dostavu i na hiljade proizvoda u ponudi, jasno je zašto je "Temu" trenutno popularniji od sajtova poput "Aliekspresa" ili "Alibabe". Osim toga, "Temu" se često oglašava na platformama kao što su TikTok ili Instagram, što doprinosi ogromnoj popularnosti ove onlajn prodavnice.

Međutim, kao i kod bilo koje vrste šopinga na mreži, kvalitet i pouzdanost proizvoda mogu varirati u zavisnosti od prodavca. Platforma je relativno nova, tako da svi potencijalni rizici još uvek nisu dovoljno ispitani, te se savetuje da svi korisnici, posebno oni novi, budu oprezni.

Za sada je preporučljivo da, ako niste sigurni o merama bezbednosti, a želite da kupujete, koristite veb-sajt, a ne aplikaciju. Najviše kritika i sumnja na prevare i zloupotrebu podataka je vezano za aplikaciju, tako da ovo može biti dobar potez ako želite dodatnu bezbednost.

Zašto je "Temu" tako jeftin

Niske cene su ono što ubedljivo najviše privlači kupce. Najveće pitanje koje svako postavlja je: Zašto neki proizvodi koštaju čak manje od 2 ili 3 evra? Kako su oni toliko jeftiniji u odnosu na druge popularne onlajn prodavnice?

Prodavci koji se nalaze na "Temu" sajtu direktno šalju proizvode iz Kine do mušterija u drugim delovima sveta, što znači da ne postoje posrednici koji bi predstavljali dodatni trošak, prenosi "Tajms". Iako kupci često mogu da pronađu dobre ponude, važno je da pažljivo postupaju, pročitaju recenzije i uvere se u reputaciju prodavca. Posebno je dobro paziti na sledećih nekoliko prevara koje korisnici najčešće prijavljuju.

Lažni promotivni kodovi

Prevaranti zloupotrebljavaju sistem nagrađivanja koji "Temu" često nudi, posebno novim korisnicima i putem obmanjujućih TikTok video-snimaka ili objava na Instagramu podstiču gledaoce da unesu promotivni kod za popuste prilikom kupovine na njihovom "Temu" profilu, bez davanja dovoljno informacija.

Ovi video snimci, koji često sadrže privlačne slike novca ili luksuznih predmeta, dizajnirani su da prevare ljude da koriste tu posebnu šifru profila koji im nudi ponude prilikom preuzimanja "Temu" aplikacije, koji prevarantu donosi više poena i nagrada na sajtu. Promotivne kodove isključivo unosite kada ih nude sajt ili aplikacija, prenosi "Avast".

Besplatna poklon kartica ili besplatna roba

Budite naročito oprezni i kada vidite da prodavci tvrde da nude besplatnu robu ili poklon kartice za kupovinu na njihovom nalogu. Ovi prevaranti mogu da vas navedu da otkrijete lične podatke ili izvršite plaćanja da biste preuzeli ove lažne poklone.

Istina, aplikacija "Temu" nudi legitimne besplatne poklone u zamenu za preporučivanje prodavnice drugima, ali sami prodavci obično ne poklanjaju poklon kartice. Kada uočite da se nude besplatni pokloni, budite posebno pažljivi i izbegavajte deljenje informacija sa neproverenim izvorima.

Lažna korisnička služba

Poseban oprez bi trebalo da imate i ukoliko vas kontaktira neko ko se predstavlja kao "Temu" korisnička služba i traži da pristupi vašem nalogu ili ličnim podacima. Ovu taktiku obično koriste prevaranti koji ciljaju banke ili druge trgovce na malo, koji se lažno predstavljaju kao korisnička služba, ne bi li došli do poverljivih informacija.

Legitimna korisnička služba nikada neće tražiti lične podatke putem poruka ili poziva. Uvek komunicirajte sa korisničkom podrškom preko zvaničnih izvora, direktno sa sajta, a ako sumnjate da se neko lažno predstavlja, koristite alatke za pretragu da biste proverili sa kim imate posla. 

Falsifikovani proizvodi

Neki proizvodi na "Temuu", naročito oni koje promovišu korisnici TikTok-a, mogu biti falsifikovani. Ovaj problem je uobičajen na sajtovima koji dozvoljavaju ovu vrstu prodaje, gde neki artikli mogu imati znatno niži kvalitet i ne podudaraju se sa opisima proizvoda, što dovodi do nezadovoljstva kupaca i potencijalnih opasnosti po bezbednost.

Na primer, 2023. godine je otkriveno da se na "Temuu" prodaju falsifikovane patike "Džordanke", za manje od 50 dolara. Da biste izbegli ovo, držite se poznatih prodavaca sa pozitivnim recenzijama i budite oprezni sa ponudama koje izgledaju previše dobro da bi bile istinite, jer često ukazuju na lažne ili nekvalitetne artikle.

Krađa identiteta

U 2023. godini, stručnjaci su počeli da izražavaju zabrinutost u vezi sa ovom aplikacijom, koja prikuplja lične podatke korisnika, uključujući informacije sa društvenih mreža i bankarske podatke. Tom Džonson iz Biroa za bolje poslovanje rekao je za En-Bi-Si Čikago:

"Prema stručnjacima za sajber bezbednost, ako hakeri imaju pristup vašem telefonu i operativnom sistemu, mogu da dođu do drugih aplikacija koje koristite. Čak mogu da dođu do vaših kontakta i dobiju različite informacije. Ljudi moraju da budu zaista oprezni jer su vaše informacije dragocene, a ako ikada dospeju u pogrešne ruke, to olakšava krađu identiteta.

Kloniranje "izloga"

Na ovakvim aplikacijama se mogu kupiti proizvodi nezavisnih prodavaca. Međutim, neki prevaranti mogu "klonirati" ponude ("izlog") ovih nezavisnih prodavaca, promeniti im cene i tako nasamariti kupce. 

Da biste ovo izbegli, proverite recenzije, ocene i istoriju prodavca na platformi. Potražite nedoslednosti u opisima proizvoda ili neuobičajeno niske cene - sve ovo može biti znak upozorenja. Pored toga, razmislite o direktnoj kupovini preko poznatih ili zvaničnih veb lokacija brendova kada god je to moguće i koristite sigurne načine plaćanja koji nude zaštitu kupaca.

Kako da bezbedno koristite "Temu"

Dodatne mere predostrožnosti koje možete primeniti su: