Roksanda Ilinčić nominovana za dizajnerku godine u Velikoj Britaniji

Srpska modna kreatorka koja živi i radi u Londonu, Roksanda Ilinčić na zvaničnom, Instagram profilu objavila je da je "počastvovana i zahvalna" što je nominovana za najboljeg britanskog dizajnera za žensku odeću.

Organizacija koja ima za cilj održivi razvoj britanske mode u globalnoj modnoj ekonomiji British Fashion Council (BFC) objavio je listu nominacija najuticajnijih umetnika unutar modne industrije za 2024. godinu. U kategoriji ženskih kolekcija, nominovana je i dizajnerka Roksanda Ilinčić.

Ova nagrada odaje priznanje britanskom dizajneru ženske odeće ili preduzeću koji je dosledno napravio globalni uticaj svojim inovativnim i kreativnim dizajnom, piše BFC.

Najavljeno je da će The Fashion Awards 2024 događaj biti održan 2. decembra u londonskoj dvorani The Royal Albert Hall.

Ko je Roksanda Ilinčić

Rođena je rođena 1975. u Beogradu i godinama živi u Londonu. Studirala je arhitekturu i dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, usavršavanje je nastavila u Londonu na prestižnom modnom koledžu Sent Martins, na kom je 2002. godine završila master.

Prepoznatljiva je po elegantnim kreacijama, intenzivnim bojama, kao i luksuznim materijalima.

"Uvek sam želela da moj dizajn ima višestruku perspektivu i da ga možete da doživeti na potpuno različite načine. Ženstvenost može da se percipira kao nešto što je krhko, ali želim da je predstavim na moderan način, gde i dalje možete biti ženstveni, ali da se osećate snažno ako želite. Ili, suprotno tome, biti veoma ranjivi. U redu je biti jak, u redu je biti slab", rekla je svojevremeno za Net-a-porter.

Često se u kolekcijama poziva na srpsku istoriju, te je veoma uspešna kolekcija koja je bila predviđena za proleće/leto 2024. inspirisana srpskim srednjevekovnim manastirima.

Njene komada su nosile Šarliz Teron, Kejt Midlton, Kejt Blanšet, Lejdi Gage, Kira Najtli, Bijonse, Mišel Obama, Melanija Tramp, Gvinet Paltrou.