Magazin

Recept za savršen burger postoji, kažu naučnici - ako ubacite ovaj tajni sastojak

Od redosleda ređanja slojeva sastojaka, soseva, pa i načina na koji ga jedete... Sve ovo je ključno za pažljivi, naučni pristup pripremanju i konzumiranju najpopularnije brze hrane na svetu - burgera. Evo kako da pripremite i jedete ovu hranu tako da maksimalno uživate u njoj, uz "obavezan dodatak" jednog neobičnog sastojka, kao i neizostavnog povrća koje mnogi ljudi često odluče da izbace iz burgera.
Recept za savršen burger postoji, kažu naučnici - ako ubacite ovaj tajni sastojak© Freepik/freepik

"Pravilna" kombinacija aroma mesa, zajedno sa ukusima i teksturama sira, povrća i soseva je ono što burger može učiniti savršenim. Osim toga, jedan sastojak koji se inače ne može naći u klasičnom burgeru zapravo može da ga podigne na poptuno novi nivo, prema stručnjacima.

Redosled i "tajni sastojak"

Aromatični elementi hamburgera, odnosno meso, trebalo da budu bliže vrhu. To je zato što se arome mesa uglavnom prvo registruju u nosu, dok se pet ukusa - uključujući slano, kiselo i umami (prijatan, slani ukus) - "pokupe" jezikom, tako da mogu biti ispod mesa.

Zatim, sastojci koji najviše sadrže umami - sir, svež paradajz i kečap - treba da budu na dnu.

Savršeni hamburger trebalo da bude visok ne više od 7 centimetara, prema profesionalnim kuvarima za "Dejli mejl", što je dovoljno da svi slojevi sastojaka odjednom stanu u usta. Takođe, kvalitet samih sastojaka diktira ukus i doživljaj konzumiranja ove hrane. Na primer, skupa japanska "vagi" (wagyu) govedina je najvrednija govedina na svetu, tako da korišćenje ovog mesa bi sigurno znatno poboljšalo vaš burger.

Međutim, nije toliko jednostavno doći do ovog sastojka, ali tu ima i drugih komponenti koje burger mogu podići na visok nivo. Neki kulinarski majstori smatraju da samo nekoliko kapljica soja sosa na donjoj kriški lepinje, mogu da posluže kao "lepak" za sve druge ukuse, a na soju će takođe najviše reagovati meso, to jest najvažniji sastojak.

Osim toga, postoji još jedan važan sastojak, koji mnogi ne vole, a značajan je isto koliko i svi ostali - a to su kornišoni. Neki više vole da ova dva-tri kisela listića izbace iz burgera, jer su im previše intenzivni, ali upravo taj ukus pomaže da se izraze bogate umami arome sira, paradajza i mesa.

Štaviše, kornišoni i hrskava zelena salata pretvaraju konzumiranje burgera u višečulno iskustvo, zbog zvukova hrskanja povezanih sa većim zadovoljstvom. Takođe, raznovrsni i kvalitetni sastojci su i vizuelno privlačni.

Najzad, šta god stručnjaci za bonton govorili, burger uvek treba jesti rukama, a ne sa tanjira i nikako ne bi trebalo da koristite nož i viljušku. Studije su pokazale da ne samo da se osećamo opuštenije kada jedemo rukama, već to može biti ukusnije (uključuje se i čulo mirisa), ali i zdravije. 

Pored toga, umotavanje burgera u papir tokom jela pomaže da se ne raspadne, ali ujedno zadržava toplotu i vlagu do poslednjeg zalogaja. 

image