Šta sve stomatolozi mogu da otkriju o vama tokom pregleda

Odlazak kod zubara obično podrazumeva da smo osetili bol u zubima ili da smo primetili karijes koji nam smeta. Ipak, stomatolozi tokom pregleda mogu otkriti mnogo toga, a da to nije nužno povezano sa problemom zbog kog smo došli.

Iako idemo kod zubara kako bi nam popravio zub ili uradio krunicu, za samog stručnjaka naša poseta je ipak više od same intervencije. Na osnovu pregleda, stomatolog može da uoči da li imamo gastrointestinalne probleme ili da li grickamo nokte.

"Mnogo toga može da se zaključi o opštem zdravlju pacijenta ukoliko dođe na pregled zuba i usta. U stvari, preko 100 stanja, kao i uzimanje određenih lekova mogu se oralno manifestovati. To znači da ono što se dešava u ustima često može biti prozor u šire zdravstvene probleme", kaže stomatolog Kami Hos.

Usta se smatraju "kapijom" tela i takođe mogu biti izvor problema, jer mikrobi iz usta "mogu ući u krvotok kroz krvarenje desni ili otvorene kanale korena i putovati u druge delove tela, izazivajući infekcije ili upale", pojašnjava Hos.

Zato su rutinski pregledi zuba toliko važni

"Sveobuhvatan oralni pregled može da pruži dragocen uvid u opšte zdravlje i životne navike osobe, pomažući stomatolozima da identifikuju potencijalne probleme i da pruže odgovarajuću negu", naglašava stomatolog Majkl Vei.

Dakle, šta tačno zubar može zaključiti na osnovu stanja usta?

Kakva nam je higijena usta

Stomatologe nećemo moći da preverimo da pomisle da redovno koristimo konac, a zapravo smo zube oprali neposredno pre posete, jasni su stručnjaci:

"Tkivo desni koje se ne čisti redovno koncem izgleda crveno, upaljeno i može krvariti. Zdravi desni su roze i glatki i nisu natečeni. Čim zubar vidi vaša usta, boju i teksturu desni, može reći da li imate bolest desni", kaže dr Erin Fraundorf.

Mogu da zaključe kako se hranimo

Ukoliko konzumiramo dosta šećera, gaziranih pića, kisele hrane to će se primetiti zbog pojave karijesa, kao i oboljenja desni. "Ako često pijete čaj ili kafu, verovatnije ćete imati tamne mrlje", kaže dr Erin.

Osobe koje pate od dijabetesa često imaju upalu desni

"Neravnoteža šećera takođe može dovesti do brze promene u zdravlju desni, što se manifestuje kao oticanje, krvarenje i osetljivost. Pacijenti sa dijabetesom imaju veću prevalenciju bolesti desni", naglašava Fraundorf.

Pored toga, "voćni" ili neprijatan dah može biti znak nekontrolisanog dijabetesa, tako da pacijenti treba da potraže medicinsku pomoć ako dožive ovaj fenomen.

Grickanje noktiju se odražava i na zube

Ne mora ni da pogleda u nokte, zubar će odmah moći da otkrije da li ih grickamo, jer ova navika se odražava i na zube i može da izazove njihovo pucanje. Zubari takođe mogu reći da li smo sisali palac kao dete, jer to može značajno da promeni ne samo zube, već i vilicu.

"To uključuje isturene gornje prednje zube sa razmakom, uvučene donje prednje zube, usku gornju vilicu i prednji otvoreni zagriz - nedostatak vertikalnog preklapanja između gornjih i donjih prednjih zuba", kaže Fraundorf.

Nedostatak vitamina i minerala

Suva usta, rane i krvarenje desni su pokazatelj da telu fale minerali ili vitamini. "Nedostatak vitamina i minerala može dovesti do mnogih oralnih stanja, kao što su učestale infekcije, sindrom peckanja u jeziku, bol u jeziku, ispucale usne, sporo zarastanje, infekcije kostiju i desni koje lako krvare", pojašnjava Fraundorf.

Desnoruk ili levoruk

"Često možemo da kažemo da li ste levoruk ili desnoruk - jer desnoruk pacijent obično ne pere svoje gornje desne zube tako dobro kao levu stranu, a obrnuto važi za levoruke. Ovo ostavlja desni nešto natečenije i crvene, uz više zadržavanja plaka na određenim zubima", naglašava Fraundorf, a piše Hafpost.

Poremećaj u ishrani i gastrointestinalni problem

Stomatolozi takođe mogu da vide efekte i poremećaja ishrane kod svojih pacijenata, posebno bulimije, jer tada pacijenti imaju oštećenije gleđi zuba.

Takođe, uporni loš zadah može ukazivati na gastrointestinalne probleme. Kronova bolest izaziva  oticanje desni i čireve u ustima i oralne manifestacije poput ovih su važne za ranu dijagnozu i lečenje ozbiljnih stanja.

Problemi sa stresom i spavanjem

"Stiskanje ili škrgutanje zubima, može biti znak stresa ili anksioznosti, što ima štetne efekte na oralno zdravlje. Škrgutanje i crvenilo tkiva desni i grla takođe mogu biti znaci apneje u snu – ozbiljnog stanja koje ograničava količinu kiseonika koju osoba treba da ima tokom spavanja", naglašava Fraundorf.

Tokom pregleda zuba, stomatolozi mogu da primete određene znake koje upućuju na karcinome, zatim da pacijent ima autoimunu bolest, da je pušač ili se bori sa zloupotrebom alkohola. Takođe, ako navike i higijena usta nisu konstantne, već peremo zube s vremena na vreme, a ne uveče i ujutru i kada je potrebno, stručnjak će sigurno da primeti.