Magazin

Kako se rešiti aplikacija na telefonu koje ne služe ničemu i samo zauzimaju memoriju

Nepotrebne aplikacije ne samo da zauzimaju memorijski prostor na mobilnom telefonu, već mogu dovesti i do krađe podataka. Međutim, sa savremenih Android uređaja pojedine programe je prosto nemoguće izbrisati, ali to ne znači da ne postoji drugo rešenje.
Kako se rešiti aplikacija na telefonu koje ne služe ničemu i samo zauzimaju memoriju© Canva / FOX 1004

Na većini Android mobilnih uređaja prosečno je instalirano oko 80 aplikacija, dok se skoro trećina njih nikada nije ne koristila. Ovakav "teret" uopšte nije preporučljiv, smatraju IT stručnjaci, jer osim što zauzimaju nekada prekopotreban prostor, pojedine, a naročito fabričke aplikacije mogu još i špijunirati korisnike i dovesti do hakerskih napada. Neke od tih aplikacija korisnici mogu samostalno deinstalirati, ali neke ne. Srećom, i za to ima "leka", jer Android nudi dve "zamenske" funkcije: onemogućavanje rada aplikacije i njeno zaustavljanje.

Onemogućavanje rada je moguće za pojedine aplikacije

Softvere koji su instalirani na uređaju prilikom njegove kupovine najčešće je nemoguće deinstalirati, čak i ako oni nisu od suštinske važnosti za funkcionisanje uređaja. U tom slučaju, korisnik može jednostavno isključiti aplikaciju (disable), što se u praksi malo razlikuje od potpunog brisanja. Isključena aplikacija nestaće iz menija telefona (ili sa glavnog ekrana, ukoliko se ona tamo nalazila) i ostaće deaktivirana sve dok vam ponovo ne zatreba: tada je dovoljno da kroz podešavanja telefona pristupite aplikaciji i aktivirate je krikom na taster enable, prenosi Kasperski laboratorija.

Zaustavljanje nije isto što i onemogućavanje rada, a evo kada se ne preporučuje

Kod nekih aplikacija ne postoji opcija onemogućavanja njenog rada. Međutim, ni to ne znači da ona nužno mora biti aktivirana. Uvek je možete zaustaviti klikom na opciju force stop. Jedino o čemu bi trebalo dobro da razmislite jeeste zbog čega je aplikaciju zapravo nemoguće izbrisati ili deaktivirati. U većini slučajeva razlog je isti - ona je ključna za funkcionisanje uređaja, a njeno ukidanje može dovesti do grešaka u radu ili potpune blokade pojedinih funkcionalnosti. Kao i u prethodnom slučaju, i ovde je moguće ponovo "oživeti" aplikaciju, a neke od njih se mogu uključiti i same, ako se, primera radi, uređaj restartuje.

image