Međunarodni dan planina: "Žene pomeraju planine"

Žene današnjice preuzele su mnoge zadatke koje su ranije obavljali muškarci: one su farmeri, prodavci na pijaci, poslovne žene, zanatlije, preduzetnice i lideri zajednice, a njihov potencijal da budu glavni pokretači promena u pravcu održivog razvoja. Sve ovo se našlo u fokusu ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana planina.

"Žene pomeraju planine" tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina koji se obeležava 11. decembra.

Centralni događaj ove manifestacije je modna revija peruanskog ženskog kolektiva "Ilari treds fordrims" ("Illariy Threads 4Dreams") i modne dizajnerke i ambasadorke Dobre volje Stele Džin. Specijalno za ovu priliku, ona je otputovala u Tolkoni (peruanski Andi), da bi u saradnji sa ženama zanatlijama iz te oblasti koje uzgajaju alpake na tradicionalan način, čuvajući prirodne varijacije boja stada, pripremila modnu kolekciju za 2023 – 2024. godinu. Zahvaljujući ovoj saradnji, ove planinske žene sada su dobile mesto na međunarodnom tržištu i proizvodiće i profitirati od zajednički dizajniranih modnih predmeta.

Žene u planinama

U mnogim kulturama planine, sa svojim veličanstvenim vrhovima koji prodiru kroz oblake i dodiruju nebo, podsećaju na duhovnost i božansko. Međutim, za žene, nosioce lokalne tradicije i kulture koje godinama žive u planinama, planinski život je često borba da se zadovolje osnovne potrebe, a nedostatak mogućnosti dovodi do toga da se sve više mladih žena seli sa planina da bi studirale i pronašle posao.

Više od 50 procenata žena u planinskim predelima obavlja poljoprivrednu delatnost. One su uglavnom te koje upravljaju prirodnim resursima, čuvaju stada, bave se poljoprivredom i obezbeđuju hranu domaćinstvima. Nažalost, zbog diskriminatornih normi i stereotipa, žene u ovim društvima uglavnom nemaju isti status, a moć donošenja odluka, kao i pristup obrazovanju, uslugama i resursima često su u rukama muškaraca.

Upravo zato je ovaj događaj ujedno i prilika da se podigne svest o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena u planinama, kako bi one mogle efikasnije učestvovati u procesima donošenja odluka, imale veću kontrolu nad proizvodnim resursima i ostvarile svoja osnovna prava, kao što su prava na edukaciju i zaradu.

Ideje za obeležavanje Međunarodnog dana planina

Srbija se može pohvaliti neverovatnim, gotovo nestvarnim prirodnim i istorijskim bogatstvom, a neki planinski predeli zauvek će zbog svoje nepristupačnosti ostati tajanstveni i neistraženi.

Zlatar, Tara, Rtanj, Prokletije, Fruška Gora - planinski su biseri naše zemlje koji svojim posetiocima pružaju mogućnost da uživaju u besprekornim ekološkim svojstvima i autentičnoj očuvanoj prirodi, dok ljubiteljima aktivnijeg odmora Zlatibor, Kopaonik i Stara Planina pružaju nezaboravno skijaško iskustvo.

Planinarenje donosi brojne benefite za fizičko i psihičko zdravlje, a budući da se bliži kraj godine, koji neizbežno sa sobom nosi i povećan nivo stresa na poslu i nezaobilazne gužve u saobraćaju – beg od ovakve realnosti, pa makar i na jedan dan, biće idealan da se oporavite od mentalnog umora.