Magazin

Ove naše navike se psima uopšte ne dopadaju, štaviše - izluđuju ih

Pas, kao čovekov najbolji prijatelj, ima potpuno poverenje u svog vlasnika i često njegove određene nevike toleriše kako bi mu pričinio zadovoljstvo. Ali, daleko od toga da sve što mi radimo njima prija. Grljenje, primera radi, oni apsolutno ne vole. A to je tek početak.
Ove naše navike se psima uopšte ne dopadaju, štaviše - izluđuju ih© Canva / Yana Tikhonova

Povezanost između ljudi i njihovih pasa je onima koji nemaju ljubimce neshvatljiva, ali to ne znači da postupci koje jedni i drugi čine ne nerviraju ovog drugog. Šta nervira vlasnike je manje-više univerzalno: kada pas grize nameštaj ili predmete po kući, kada je nemiran ili kada "prosi" hranu tokom ručka ili večere. Ali, jeste li se ikada zapitali šta u našem ponašanju nervira njih? Stručnjaci su našli odgovor i na ovo pitanje. 

Više reči, manje neverbalne komunikacije

Psi imaju sposobnost da nauče određene reči, ali se njihov "vokabular" obično sastoji od onih najvažnijih: šetnja, hrana, grickalica, igračka, spavanje i još poneka. Ono na šta se ovi četvoronožni članovi porodice zaista oslanjaju jeste govor tela. Nažalost, vlasnici ponekad o ovome ne razmišljaju i od ljubimca očekuju da razume svaku njihovu reč, čak i kada govor tela ne prati kontekst. I tu greše, jer pas "čita" iz ponašanja, a ne toliko sa usana. 

Većina pasa ne voli grljenje 

U ljudskom poimanju grljenje je znak da nam je neko blizak, ali ako pitate pse - za njih je to obično uzrok stresa. Stvar je u tome što oni zagrljaje doživljavaju kao ograničavanje slobode kretanja, pa će instinktivno, u većini slučajeva, čak i pokušati da pobegnu. U ekstremnim slučajevima pas može i veoma burno odreagovati, pogotovo ako ga grli nepoznata osoba. 

Maženje po njušci im nije omiljen vid nežnosti

Mekana pseća njuška je ljudima veoma privlačna za maženje, ali isto kao što ni vi verovatno ne biste voleli da vas neko dira po licu, tako ne vole ni psi. Istina, kada je reč o dodirivanju njuške, oni su dosta tolerantniji ako to radi neko u koga imaju poverenja i ko im je drag, ali sigurno im se ne dopada baš toliko. Više tolerišu to jer znaju da činite to iz ljubavi, prenosi portal Trihager. 

Psi ne vole nedostatak discipline

Vlasnici pasa često misle da previše discipline i pravila zamara njihove ljubimce, ali u stvarnosti oni uživaju u tome da postoji neki poredak. Za njih je od velike važnosti da tačno znaju šta se sme, a šta ne, jer su samo tako sigurni da neće načiniti pogrešan korak. Pravila im daju sigurnost i čine život manje stresnim, navode stručnjaci.

image