Magazin

Nilski konji Pabla Eskobara postali društveni problem - ugrožavaju ekosistem i bezbednost ljudi

Bivši vođa kolumbijskog narko kartela Pablo Eskobar bio je poznat po tome što je posedovao brojne egzotične "ljubimce" - uključujući slonove, žirafe, zebre, nojeve, kengure... Međutim, njegovi nilski konji postaju sve veći problem za ekologiju i stanovnike Kolumbije, prvenstveno zbog nekontrolisanog razmnožavanja.
Nilski konji Pabla Eskobara postali društveni problem - ugrožavaju ekosistem i bezbednost ljudi© Pexels/Pixabay

Eskobar je nilske konje držao na svom imanju kod grada Doradal, a nakon što ga je kolumbijska policija ubila 1993. godine, vlada je konfiskovala njegovo imanje i većinu životinja preselila u lokalne zoološke vrtove.

Ipak, nisu mogli da prenesu sve životinje, te je na imanju ostalo nekoliko nilskih konja. Niko nije naslutio da će njihov broj porasti, toliko da će remetiti ostatak prirodnog sveta i ugrožavati bezbednost.

Danas niko tačno ne zna koliko ih ima u reci Magdalena, najdužoj reci u Kolumbiji, i u okolnim pritokama i jezerima. Zvanični podaci s kraja prošle godine spominju oko 169 životinja, dok zvaničnik lokalne Uprave za biodiverzitet kaže da bi moglo da ih bude i više od 200, prenosi "Gardijan".

Ženke mogu da se porode 25 puta tokom celog života (koji traje od 40 do 50 godina), a mužjaci koji bi bili odbačeni od krda bi pronašli novu teritoriju i nastavili da se razmnožavaju.

Ako se ništa ne preduzme, njihov broj bi mogao da dostigne 1.400 jedinki, prema kolumbijskim biolozima. Ovo nije dobra vest, jer se nilski konji smatraju opasnim životinjama, koje u Africi svake godine usmrte oko 500 ljudi.

Napadaju poljoprivrednike, ulaze u školska dvorišta

Slični incidenti su postali učestali i u Kolumbiji, gde nilski konji sve češće napadaju poljoprivrednike i uništavaju useve. Nilski konji su aktivni noću, što znači da mogu biti opasnost za vozače koji ih ne ugledaju na vreme. Međutim, neki se pojavljuju i preko dana - jedan nilski konj je odlučio da uđe u školsko dvorište, da se "posluži" opalim voćem sa drveta. Srećom, nastavnici i deca su pobegli i niko nije bio povređen, ali je situacija mogla lako da se otme kontroli.

Osim toga, sve veći broj nilskih konja remeti biodiverzitet, jer se mnoge druge životinje ne mogu "izboriti" za teritoriju i resurse.

Vlasti su pokušale da ih obuzdaju raznim metodama, uključujući ubijanje ovih životinja, ali pošto su se tome protivili aktivisti, sada se traže se druga rešenja. Jedna od metoda koji je isproban je i hemijska kastracija, iako i taj postupak može da bude rizičan i skup. Kolumbijske vlasti navele su da će se taj projekat kastracije nastaviti, kao i pokušaji da se neki nilski konji udome u zoo vrtovima.

 

image