Zašto mačke ne vole kada zatvorite vrata - šta ih tada najviše "muči"

Ako ste nekada zatvorili vrata pred mačkom, sa druge strane ste verovatno mogli da čujete mjaukanje, grebanje, a možda ste videli kako krznena šapa viri ispod vrata, gura ih, u nadi da će ih otvoriti. Zašto mačke ne podnose kada zatvorite vrata i ne puštate ih u određenu prostoriju? Da li su uplašene, isfrustrirane ili možda čak uvređene? Evo šta kažu stručnjaci.

Kada zatvorite vrata, bilo da se mačka nalazi sa druge strane ili je zajedno sa vama u prostoriji, ona će verovatno početi da se buni. Prilaziće vratima, krenuće da mjauče, da ih grebe, da pokušava da dohvati kvaku... Možda se tada zapitate: Čemu toliki prezir prema zatvorenim vratima? S druge strane se ništa ne dešava, nije kao da ste je zauvek "zarobili" i da se vrata nikada više neće otvoriti!

Ipak, mačke to ne shvataju tako olako, a prema stručnjacima, zatvorena vrata im prouzrokuju strah od propuštanja, to jest FOMO (Fear Of Missing Out). Mačke su zabrinute, jer misle da se nešto bitno dešava u drugoj sobi, a da one nisu tu da vide šta je, analiziraju...

Mačke su po prirodi radoznala stvorenja, vole da posmatraju sve što se dešava na njihovoj teritoriji. Ovo uključuje i kuću njihovog vlasnika, a upravo ta potreba za kontrolom je ono što im pomaže da preživljavaju u divljini. Zbog toga nam, u kućnim uslovima, njihovo negodovanje kada zatvorimo vrata možda deluje neobično.

"Mačke vole da kontrolišu pristup prostoru, kretanje po teritoriji", rekla je konsultant za ponašanje mačaka Ingrid Džonson za portal "Lajv sajens". Dodaje da mačke nisu nervozne i "zle", već su jednostavno vrsta životinje koja je ujedno i grabljivac i plen - mora da lovi da bi preživela, ali i da se oseća bezbedno u svom okruženju.

Kada zatvorite vrata, radite baš ono što mačke najmanje žele: nemaju izbora, nemaju kontrolu i moraju da trpe promene (čak i privremene). Iako to ne znači da mačke žele nužno da budu uključene u ono što se dešava iza vrata, one ipak žele da znaju šta se dešava, "za svaki slučaj".

Osim što im instinkt upravlja ponašanjem, mačke takođe uživaju u pažnji svojih vlasnika, a ako zatvorite vrata i onemogućite im da vam priđu, mogu da se osećaju odbačeno. Jedna studija iz 2017. godine sugeriše da većina mačaka preferira ljudsku interakciju u odnosu na druge stimulanse, uključujući hranu i igračke.

"Mačka ne razume da su vrata samo privremeno zatvorena. One samo znaju da je mesto kome su ranije imale pristup, mesto gde se osećaju bezbedno ili gde vole da spavaju, dremuckaju, jedu ili šta već imaš, sada odjednom oduzeto", rekla je Džonson. Iz toga se razvija frustracija i nelagosnost.

Ako želite da umanjite stres koji ovo proizvodi mački, a ipak postoje određene prostorije u koje ne želite da zalazi, morate biti dosledni u zabranama. Na primer, ako mački nije dozvoljeno da boravi u trpezariji tokom jela, nemojte zatvarati vrata samo kada je vreme ručka ili kada dođu gosti, već ih uvek držite zatvorenim. Ovo će mački jasno dati do znanja da to nije deo njene teritorije i biće manja šansa da će želeti da ulazi u prostoriju. 

Na kraju, iako većina zatvorenih vrata prouzrokuje određene reakcije kod mačaka, ako se ponašaju isuviše agresivno i neobično, pravi uzrok može biti zdravstveni problem. U tom slučaju je najbolje da tražite savet od veterinara.