Emocionalna glad nije uvek očigledna: Skriveni znaci koje ne treba zanemariti

Emocionalna glad može da bude neprimetna. To nije uvek "samo" prejedanje kada ste pod stresom ili kada vam je dosadno, već neki znakovi lako mogu da budu prikriveni, a da poptuno upravljaju vašim raspoloženjem i ishranom. Od asociranja hrane sa radošću, do anksioznosti i nelagode ako niste konstantno siti, evo nekoliko ponašanja koja mogu da ukazuju da osećate emocionalnu, a ne fizičku glad.

Emocionalna glad nije uvek tako očigledna, za razliku od fizičke, jer kada nam telo traži hranu, možemo da osetimo slabost, bol u stomaku, razdražljivi smo... S druge strane, emocionalna glad se svakodnevno "prikrada" i postepeno može da preuzme kontrolu ne samo nad našim odnosom sa hranom, već celim životom. Zbog nje žudimo za hranom i kada smo siti, ali se jednostavno "ne osećamo dobro", pod stresom smo, dosadno nam je i hrana uvek deluje kao dobra ideja...

Ovo vremenom može da dovede do ozbiljnijih problema ne samo sa gojaznošću, već i sa mentalnim zdravljem. Mnogi pate od ove vrste poremećaja u ishrani, a da toga nisu ni svesni. Ako mislite da možda imate ovakav odnos sa hranom, obratite pažnju na ove manje očigledne, ali važne znakove emocionalne gladi:

Ne možete da se setite kada ste poslednji put osetili fizičku glad

Kada emocionalna glad "vlada" nad vašim apetitom, glad nije fiozološka potreba i faktor koji budi čežnju za hranom. Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put jeli hranu jer ste osetili fizičku glad, to verovatno znači da vaše emocije upravljaju ovim ponašanjem.

Vaša prva misao je uvek hrana

Kada doživite bilo kakav konflikt ili neprijatnu situaciju u životu, vaša prva pomisao je uvek: "Gde je hrana? Šta ću sledeće jesti, šta bi bilo najukusnije?"...

Ubrzo zatim nađete utehu u hrani, bez obzira da li nesvesno jedete da biste izbegli neprijatne emocije ili svesno jedete i trudite se da se osećate bolje. Ovo su uobičajeni simptomi emocionalne gladi.

Problem je u tome što pokušaj da utišate neprijatne emocije ne dovodi do toga da one nestanu. One ostaju skrivene a zatim se manifestuju na vašem telu kao nadimanje, mučnina od prejedanja, gojaznost...

Osećate anksioznost ako niste siti sve vreme

Ako osećate veliku anksioznost kad god se približite fizičkoj gladi, a osećate se mnogo bolje ako ste konstnanto siti (možda čak i previše siti), onda je to znak da vaše emocije upravljaju željom za hranom. Ovo je iracionalna reakcija, koja može da upravlja vašim ponašanjem i rasporedom konzumiranja hrane, prenosi "Your Tango".

Preporučljivo je da pronađete druge načine da umirite anksioznost, kao što je šetnja, da sebe ubedite da niste pregladneli, da nećete biti u opasnosti ako ne jedete... 

Čak i kada ste srećni, prejedate se

Zabluda je da se ljudi oslanjaju na konzumiranje hrane samo kada su nesrećni: Mnogi osećaju emocionalnu glad i kada su preplavljeni pozitivnim emocijama. U tom trenutku, hrana deluje samo kao još jedno sredstvo koje će poboljšati raspoloženje i još više ulepšati dan, bez obzira da li fizička glad prisutna ili ne.

Hrana je vaša zabava broj jedan

Kada vam je hrana najveće zadovoljstvo u životu, a da povrh toga ne jedete zbog fizičke gladi, onda je to još jedan znak da verovatno imate emocionalni problem sa ishranom. Ovo se posebno odnosi na ljude koji hranom leče tugu tokom celog života, jer hrana postaje sinonim za utehu, radost...

Primer može biti i kada idete na društveni događaj, a vaša prva pomisao je: "Da li će tamo biti hrane? Šta će biti za jelo, da li će mi se dopasti? Ako bude nešto što ne volim, neće mi biti zabavno..." Drugim rečima, cilj okupljanja nije više provođenje vremena sa dragim osobama, već je to samo još jedna prilika za konzumiranje hrane.

Osećate se depresivno na samu pomisao da morate menjati navike u ishrani

Još jedan skriveni znak da patite od emocionalne gladi, a niste to shvatili: Znate da vam je ishrana nezdrava, da imate višak kilograma, želite da smršate i znate da ćete da morate da promenite svoje ponašanje, da se posvetite vežbanju da biste postigli svoje ciljeve - međutim, sama pomisao na menjanje navika u ishrani vas čini depresivnim i nesrećnim, a ne znate zašto.

Ideja da morate da promenite ishranu prouzrokuje strah, što vas onda podstakne da jedete više hrane. Kada dođe do iracionalne reakcije poput ove, to je siguran znak da patite od emocionalne gladi. 

Kao i svaki poremećaj u ishrani, to je složena stvar sa kojom je teško izboriti se potpuno samostalno. Ako ne znate odakle da počnete, najbolje je da tražite savet profesionalca.