Magazin

Kako izgledaju naši mobilni telefoni pod mikroskopom: Više od 17 hiljada bakterija (VIDEO)

U proseku svako od nas uzme svoj mobilni telefon oko 47 puta dnevno, a svaki put na njemu ostanu i razni mikroorganizmi. Naučna istraživanja pokazala su da su naši mobilni telefoni čak 10 puta prljaviji od daske za WC šolju, a evo kako mikroorganizmi izgledaju kada se uveličaju uz pomoć mikroskopa.
Kako izgledaju naši mobilni telefoni pod mikroskopom: Više od 17 hiljada bakterija (VIDEO)© Canva / AlexRaths

Ljudska koža je po svojoj prirodi prekriveni mikrobima. Oni nisu nužno loši po naše zdravlje, ali oni iz okruženja (sa rukohvata u javnom prevozu, iz toaleta i slično) itekako mogu biti. A kada svi oni dospeju na mobilni telefon, on postaje pravo leglo bakterija koje sa sobom nosimo svuda, pa čak i u krevet. 

Na mobilnom telefonu može biti i više od 17 hiljada bakterija

Istraživanja su pokazala da su naši mobilni telefoni plodno tle za gomilanje i razmnožavanje bakterija i da se na prosečnom uređaju nalazi čak i više od 17 hiljada različitih patogenih mikroorganizama. Streptokoka, ešerihija koli i MRSA (zlatna stafilokoka) su samo neke od njih. A tu su i virusi, koji se takođe lako "lepe" za telefon.

"Niko od nas se ne kreće kroz sterilno okruženje i svaka površina koju dodirnemo je kontaminirana nekom vrstom bakterije", navodi Suzan Vitijer, klinički mikrobiolog, u intervjuu za portal Tajm. Svaki put kada nakon toga uzmemo telefon u ruke, bakterije koje smo "pokupili" dospeće i na uređaj, gde će nastaviti svoj život i razmnožavanje.

Kako do (relativno) čistijeg mobilnog telefona

Iako telefon nikada ne može biti potpuno sterilan, postoje načini da se broj patogenih mikroorganizama koji na njega dospeju makar delimično smanji. Prvo i osnovno pravilo jeste da se mobilni telefon nikada ne nosi sa sobom u toalet, navode stručnjaci. Drugo - da se gedžeti redovno održavaju i temeljno čiste. Najmanje jednom dnevno, a u idealnom slučaju i nekoliko puta tokom dana.

Kako biste prebrisali telefon koristite posebne krpice od mikrovlakana - one uklanjaju prljavštinu i tragove prstiju bez ostavljanja ogrebotina. U prodaji se mogu naći i sredstva u spreju sa antibakterijskim svojstvima, pa možete koristiti i njih kako biste očistili svoj mobilni telefon. Nikada nemojte koristiti ubruse i papirne maramice jer oni mogu oštetiti ekran telefona.

image