Kako izgledaju naši mobilni telefoni pod mikroskopom: Više od 17 hiljada bakterija (VIDEO)

U proseku svako od nas uzme svoj mobilni telefon oko 47 puta dnevno, a svaki put na njemu ostanu i razni mikroorganizmi. Naučna istraživanja pokazala su da su naši mobilni telefoni čak 10 puta prljaviji od daske za WC šolju, a evo kako mikroorganizmi izgledaju kada se uveličaju uz pomoć mikroskopa.

Ljudska koža je po svojoj prirodi prekriveni mikrobima. Oni nisu nužno loši po naše zdravlje, ali oni iz okruženja (sa rukohvata u javnom prevozu, iz toaleta i slično) itekako mogu biti. A kada svi oni dospeju na mobilni telefon, on postaje pravo leglo bakterija koje sa sobom nosimo svuda, pa čak i u krevet. 

Na mobilnom telefonu može biti i više od 17 hiljada bakterija

Istraživanja su pokazala da su naši mobilni telefoni plodno tle za gomilanje i razmnožavanje bakterija i da se na prosečnom uređaju nalazi čak i više od 17 hiljada različitih patogenih mikroorganizama. Streptokoka, ešerihija koli i MRSA (zlatna stafilokoka) su samo neke od njih. A tu su i virusi, koji se takođe lako "lepe" za telefon.

"Niko od nas se ne kreće kroz sterilno okruženje i svaka površina koju dodirnemo je kontaminirana nekom vrstom bakterije", navodi Suzan Vitijer, klinički mikrobiolog, u intervjuu za portal Tajm. Svaki put kada nakon toga uzmemo telefon u ruke, bakterije koje smo "pokupili" dospeće i na uređaj, gde će nastaviti svoj život i razmnožavanje.

Kako do (relativno) čistijeg mobilnog telefona

Iako telefon nikada ne može biti potpuno sterilan, postoje načini da se broj patogenih mikroorganizama koji na njega dospeju makar delimično smanji. Prvo i osnovno pravilo jeste da se mobilni telefon nikada ne nosi sa sobom u toalet, navode stručnjaci. Drugo - da se gedžeti redovno održavaju i temeljno čiste. Najmanje jednom dnevno, a u idealnom slučaju i nekoliko puta tokom dana.

Kako biste prebrisali telefon koristite posebne krpice od mikrovlakana - one uklanjaju prljavštinu i tragove prstiju bez ostavljanja ogrebotina. U prodaji se mogu naći i sredstva u spreju sa antibakterijskim svojstvima, pa možete koristiti i njih kako biste očistili svoj mobilni telefon. Nikada nemojte koristiti ubruse i papirne maramice jer oni mogu oštetiti ekran telefona.