Ovo su najbogatije zemlje Evrope u 2024. godini

Neke države su bogate kulturom i istorijom, druge dobrim provodom i ukusnom hranom, a samo su određene jednostavno dobrostojeće. Nedavno je sačinjena lista najbogatijih zemalja Evrope i sve destinacije su rangirane prema BDP po glavi stanovnika. Da li možete da pretpostavite koja država je na vrhu liste?

Razne rang-liste u domenu turizma i putovanja su veoma korisne, jer zahvaljujući njima saznaćemo da je Berlin najbolji grad za noći provod, da je Rim kao stvoren za obilaženje peške, kao i da je Kipar država u kojoj se nalaze plaže sa odličnim kvalitetom vode. 

Takođe mogu poslužiti u situacijama kada želimo da saznamo, na primer, u kojoj evropskoj zemlji se dobro živi, odnosno koja je najbogatija? Skoro je objavljen spisak i države su rangirane prema BDP po glavi stanovnika. 

Kruna najbogatije zemlje u Evropi pripala je Luksemburgu. Glavni grad ove male zemlje nedavno je rangiran kao najbolji grad za rad na daljinu, a ukupno gledano zemlja ima BDP po glavi stanovnika od 128.597 evra.

Luksemburg je poznat po tome što je mala država, ali koja ima visok životni standard i ovu titulu uživa već neko vreme. Bogatstvo Luksemburga dolazi iz raznih tokova - otvorena politika Luksemburga prema stranim investicijama omogućila mu je da postane finansijski centar sa mnogim međunarodnim bankama koje posluju u zemlji.

Njegov sistem oporezivanja čini ga privlačnim za preduzeća, jer istovremeno pruža finansijske podsticaje koji pomažu u promociji otvaranja novih radnih mesta i podstiče preduzetnike da posluju unutar njenih granica. Luksemburg se nalazi na raskrsnici između Nemačke, Francuske, Belgije i Holandije što mu dodatno daje prednost u međunarodnom poslovanju.

Odmah ga sledi Irska, gde BDP po glavi stanovnika iznosi 119.788 evra, a na trećem mestu je Švajcarska koja ima BDP po glavi stanovnika od 82.245 evra, piše Tajm Aut, pozivajući se na sajt Vrld Atlas.

U nastavku pročitajte koje zemlje su se još našle na listi:

1. Luksemburg
2. Irska
3. Švajcarska
4. San Marino
5. Norveška
6. Danska
7. Holandija
8. Island
9. Švedska
10. Andora