Magazin

Švedska crkva želi da zabrani da očevi prate mladu do oltara

Prema tradiciji švedske luteranske crkve, mlada i mladoženja hodaju zajedno do oltara. Ali poslednjih godina, sve više Šveđanki traži da ih njihovi očevi "predaju" budućem mužu. Običaj je u Švedskoj popularizovan zahvaljujući holivudskim filmovima, što je i običaj u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Dok mnogi na ovo gledaju kao na lep momenat spajanja dve porodice, neke crkve planiraju da ovaj običaj uskoro zabrane.
Švedska crkva želi da zabrani da očevi prate mladu do oltara© Pexels/Ignatios Kourouvasilis

Iako običaj da otac "preda" svoju ćerku mladoženji nije deo švedske tradicije, pretpostavlja se da se želja za ovim kod mnogih Šveđanki razvila pod uticajem popularne kulture i medija, posebno iz Britanije i SAD. Pored toga, ova "holivudska tradicija" je posebno zaživela od 2010. godine, kada je švedska princeza Viktorija odlučila da njen otac, kralj Karl Gustaf, prošeta sa njom polovinom staze do oltara.

Poslednjih dana je ova tema ponovo postala aktuelna, nakon što je na jesenjem sastanku švedske crkve podnet predlog da se zabrani praksa da očevi predaju svoje ćerke pred oltar. Prema rečima nekih sveštenika, nemoguće je izbeći patrijarhalni simoblizam ovog običaja.

"Relativno novi trend da otac vodi mladu do oltara i predaje je novom mužu nije u našoj crkvenoj tradiciji", rekla je pastorka Sara Valdenfors, jedna od onih koji se zalažu za zabranu, prenosi "Gardijan". "Iako je scena lepa za buduće bračne parove, ne možemo zanemariti šta ona simbolizuje: Otac koji predaje maloletnu devicu njenom novom staratelju."

Prema švedskoj tradiciji, mlada i mladoženja zajedno šetaju ka oltaru. Za sada, odluka o tome da li mlada može ili ne može da dođe do oltara sa svojim ocem zavisi od pojedinih sveštenika. Kako švedska crkva predstavlja liturgiju venčanja je "pitanje koje mora da se postavi švedskoj crkvi", rekla je Valdenfors, članica opozicionih Socijaldemokrata, dodajući da joj je drago što je predlog izazvao diskusiju o ovoj temi.

Međutim, ima i članova crkve koji se ne slažu sa zabranom, koji veruju da običaj samo ima za cilj da uključi porodicu mlade u ceremoniju, da ne predstavlja "zakonsku i patrijarhalnu primopredaju".

"Kroz ovo, mlada ili mladoženja biraju da obeleže važnost porodice u svom životu, izbor koji svima koji su uključeni mnogo znači. Primopredaja neveste je postala sve popularnija u poslednjih 10 do 15 godina. Verovatno je to zbog inspiracije iz Holivuda, ali i venčanja princeze Viktorije, gde je kralj delimično prošetao sa njom na putu do oltara", rekao je Henrik Loov, izvršni komesar u župi Jonkoping.

Dodao je i da broj mladih koje prate ovaj običaj nije toliko veliki - samo oko 10 odsto ide do oltara uz pratnju majke ili oca. Ovo pitanje izaziva debatu, rekao je, jer se dotiče dve važne švedske vrednosti: Rodne ravnopravnosti i slobode izbora pojedinca.

"Oni koji se čvrsto zalažu za zabranu veruju da je predaja neveste patrijarhalni običaj, dok je mnogima koji su oštro protiv zabrane teško da prihvate da crkva može da odluči šta će raditi na sopstvenom na venčanju," smatra Loov. Na kraju, on ne veruje da će predlog za zabranu biti uspešan jer socijaldemokrate neće naći dovoljnu podršku drugih grupa. 

image