Ovaj popularni način ishrane može dovesti do ozbiljnih srčanih problema i demencije

Slepo praćenje trendova i baziranje načina ishrane na savetima drugih, neukih ljudi, postoji oduvek. Međutim, sada je ova pojava uzela maha, a zajedno sa njom pojavili su se i brojni problemi sa zdravljem.

Nedovoljno ili potpuno nekvalifikovani, samoproklamovani "stručnjaci" i "lajfstajl-influenseri" doveli su do toga da se na društvenim mrežama, koje neosporivo imaju ogroman uticaj na odluke mladih ljudi, širi sve veći broj saveta vezano za zdrav život i ishranu. 

Jedan od najpopularnijih trendova danas, koji podrazumeva isključivo konzumaciju namirnica životinjskog porekla, naročito brine stručnjake iz različitih grana medicine, budući da se kod onih koji ga se slepo pridržavaju, mogu razviti ozbiljni zdravstveni problemi. 

Dovodi do porasta zapaljenskih procesa u organizmu

Striktna ishrana bazirana isključivo na namirnicama životinjskog porekla, poput mesa i mesnih prerađevina, jaja, mleka i mlečnih proizvoda, pri čemu se potpuno izbegavaju voće i povrće, koji su izvor vlakana i ugljenih hidrata i drugih mikro i makronutrijenata, pokazala se kao izuzetno nezdrava.

"Promene u vitalnim organima kao što su srce i bubrezi posledica su akumulacije, odnosno nagomilavanja senescentnih ćelija, koje doprinose upalnim procesima u organizmu i time ubrzavaju starenje", objasnio je doktor Rupi Aujla, a preneo britanski portal Ekspres. 

Kao posledica javljaju se i mnogi ozbiljni zdravstveni problemi

I dok drugi stručnjaci upozoravaju da ovakav način ishrane može dovesti do disbalansa u hornomalnom panelu i povećanja nivoa holesterola, doktor Aujla navodi da posledice mogu biti daleko dramatičnije. I da su one gotovo neizbežne ukoliko se neko ovakvog režima ishrane pridržava duži vremenski period. 

"Kardiofibroza i neujednačena mitohondrijska funkcija, kao i razvoj demencije, samo su neki od zdravstvenih problema koji mogu nastati usled ishrane bazirane isključivo na namirnicama životinjskog porekla", upozorava stručnjak. "Mišljenja sam da je ovo igranje sa vatrom", dodao je on.