Stari Egipćani su bili veliki zagađivači: U nekadašnjoj luci Hufu pronađeni tragovi toksičnih metala

Staroegipatska luka Hufu, koja je nekada bila epicentar vodnog saobraćaja, ovih dana privukla je veliku količinu pažnje, premda su u njoj naučnici otkrili tragove najstarijeg zagađenja kopna toksičnim metalima. Ovo otkriće mogli bi otvoriti potpuno novo poglavlje u istraživanju ekološke istorije Starog Egipta, smatraju arheolozi.

Otkrićima o Starom Egiptu nikada kraja! Pre samo mesec dana naučnici su se našli na tragu da odgonetnu tajnu "vrišteće mumije" i konačno razrešili misteriju izgradnje čuvenih piramida, a sada ustanovili i da je u nekadašnjoj luci Hufu došlo do najstarijeg u istoriji zagađenja kopna toksičnim metalima.

"Hemijski otisak ljudske aktivnosti ostaje i ne može se izbrisati", naveo je autor istraživanja.

U uzorcima zemljišta pronađeni su tragovi metala iz 3265. godine pre naše ere

Na čelu istraživačkog tima koji, bušeći ulicu ispod Kaira, došao do epohalnog otkrića nalazili su se geohemičar Alen Veron i geoarheolog Kristov Moranž, koji su tlo u nekada izuzetno prometnoj luci Hufu analizirali uz pomoć najsavremenijih metoda plazma-masene spektometrije. 

"Pronašli smo najstariju regionalnu kontaminaciju metalom ikada zabeleženu u svetu", naveo je Veron u intervjuu za portal Geolodži.

Njihovi uređaji pokazali su da je nivo zagađenja baktom u vreme Starog Egipta premašivao prirodnu koncentraciju ovog metala u zemljištu čak 5 do 6 puta, a da postojanje metala u zemlji datira još iz perioda oko 3265 godina pre naše ere. Osim bakra, u uzorcima su pronađeni i tragovi aluminijuma, arsenika, gvožđa i titana.

Značajna industrijska aktivnost je uzročnik prekomernog zagađenja tla

Naučnici ovo zagađenje povezuju sa aktivnim životom koji se odvijao u tada vrlo prometnoj luci Hufu, koja je igrala ključnu ulogu u transportu građevinskih materijala koji su korišćeni za izgradnju grandioznih objekata Starog Egipta. Osim toga, u centru grada "cvetala" je i proizvodnja raznih predmeta od bakra.

"Ovo otkriće ukazuje na značajnu lokalnu industrijsku aktivnost", poručio je geohemičar Veron.

Međutim, pre oko jednog milenijuma situacija u luci Hufu počela je radikalno da se menja: vodostaj reke Nil, u čijem se rukavcu ona nalazila, počeo je rapidno da opada, što je uticalo na to značaj luke počne postepeno da se smanjuje. Istovremeno, bakarni predmeti postali su manje popularni, a zamenilo ih je oruđe od gvožđa.