Jutarnji obrok je veoma važan za telo i zdravlje, a treba da bude izbalansiran i dovoljno zasitan da bi nas "držao" do užine ili ručka. Predlog dijetetičara je da se konzumiraju jaja ili integralni sendvič sa salatom, ali ako su nas marketing i reklame navele da posegnemo za slatkim obrokom i tako počnemo dan, možemo se naći u velikom problemu.
"Slatki doručak izaziva svakodnevni 'rolekoster', odnosno oscilacije šećera", kaže biohemičarka Džese Inkaušpe, navodeći da su reklame i brendiranje doveli u zabludu da mislimo da je slatki doručak idealan način da započnemo dan, ali ovo je zapravo "marketing koji nas je lagao decenijama".
Biohemičarka smatra da tri specifične namirnice treba izbegavati ujutru, a to su slatke žitarice, sok od pomorandže i tost. Naglašava da treba da odustanemo od soka od pomorandže, proizvoda koji se lažno promoviše kao zdrav, jer realnost je da čaša soka sadrži otprilike sedam kašičica šećera, piše Miror.
"Dugo se govorilo 'popijte sok od pomorandže ujutru, to će vam dati energiju' i 'doručak treba da bude sladak, trebalo bi da budu peciva, žitarice', ali sve je to laž", pojasnila je ona.
Prerađena i hrana slatkog ukusa izlažene nas mnogim zdravstvenim rizicima, posebno onim srčanim. Takođe, utiče i na kilograme, jer imamo osećaj da nikad je dosta:
"Zaslađena hrana, posebno žitarice za doručak, prekidaju našu sposobnost da kažemo da smo siti", naglašava dr Kris van Tuleken.
Šta je preporuka za doručak
Sa druge strane, slana jela, kada se konzumiraju u pravim količinama i u odgovarajuće doba dana, najbolja su opcija da bismo duže ostali zadovoljni i siti. Jaja, zdrave masti kao što su avokado ili masna riba i vlakna iz povrća će nas "sprečiti" da često grickamo između obroka, jer nećemo osećati žudnju i nećemo stalno tražiti nešto slatko.
"Najbolji doručak se zasniva na proteinima. Proteini su veoma važni i treba ih jesti da biste bili siti, telu su veoma potrebni", pojašnjava.