Magazin

Kako da bezbedno koristite ČetGPT, Gemini i druge AI alate

Sa AI alatima sada se susrećemo već svakodnevno, kako u životu, tako i u poslu. Međutim, ono o čemu malo ko priča jeste to da smo, ukoliko ne vodimo računa o tome koje podatke sa njima delimo, mi poprilično "ranjivi".
Kako da bezbedno koristite ČetGPT, Gemini i druge AI alate© Canva / Supatman

Eksponencijalni razvoj softvera sa veštačkom inteligencijom doveo je do toga da ove alate danas koriste gotovo svi - mobilni telefoni već sada imaju integrisane "pametne" funckije, aplikacije elektronske pošte imaju integrisanu funkciju korekcije mejlova, a čak i automobili imaju sofisticirane alate kojima nam pomažu u vožnji.

"Curenje" podataka se dešava jer korisnici nisu dovoljno informisani

Ono što IT stručnjake posebno brine jeste činjenica da je jako mali broj korisnika AI tehnologija osvešćen kada je u pitanju bezbednost na internetu. A upravo je to glavni razlog zbog koga dolazi do "curenja" ličnih podataka i krađa identiteta, hakerskih napada i finansijskih malverzacija. O čemu treba voditi računa kada koristimo ČetGPT, Gemini i druge AI alate?

Dobro se upoznajte sa politikom poverljivosti podataka

Politika poverljivosti podataka OpenAI, kompanije koja je razvila ČepGPT je jasna: svi dijalozi sa najpopularnijim na svetu čet-botom se čuvaju i mogu biti iskorišćeni za unapređenje njegovih funkcionalnosti. Po istom ili sličnom principu rade i drugi softveri. U podešavanjima pojedinih softvera, naravno, ovo možete delimično izmeniti i zahtevati da se prepiske automatski obrišu nakon 30 dana.

Ove informacije nikada ne delite sa čet-botom

Šta ovo znači za korisnike? Znači da bi, u komunikaciji sa čet-botom, oni trebalo dobro da "filtriraju" podatke koje unose: lozinke, serijske brojeve ličnih dokumenata, brojeve bankovnih kartica i računa, imena, adrese i druge konfidencijalne podatke nikada nemojte deliti. Hakeri, uz malo truda, mogu do njih doći, i iskoristiti ih za svoje zlonamerne aktivnosti, prenosi Kasperski Laboratorija.

Ni slučajno ne ubacujte ove priloge u dijalog sa čet-botom

Ni slučajno nemojte u prepisku sa botom dodavati skenove ličnih dokumenata, izveštaja lekara, platnih listića, polisa osiguranja i slično. Umesto toga, prekucajte deo teksta koji želite da AI softver obradi, a poverljive informacije zamenite zvezdicama (***) u tekstu ili rečju "REDACTED", koja označava da ćete upravo taj deo sami korigovati nakon što vam AI pomogne u tumačenju.

image