Magazin

Pre nego što počnete sa dijetom, postavite sebi ova četiri pitanja

Priče o dijeti i gubitku težine se često prepričavaju na društvenim mrežama, uz beskrajno glorifikovanje određenih trendova u domenu mršavljenja. Stručnjaci napominju da je mršavljenje proces koji iziskuje volju i vreme i da bi trebalo pre nego što počnemo sa redukcionim načinom ishrane, postaviti sledeća pitanja.
Pre nego što počnete sa dijetom, postavite sebi ova četiri pitanja© Thought Catalog/unsplash

Statiste govore da je čak 42 odsto odraslih ljudi širom sveta pokušalo da smrša - počinju sa raznim dijetama, koriste se suplementi, pije se topla voda sa limunom kako bi se ubrzao metabolizam. Mnoge motiviše cilj, odnosno gubitak kilograma i dobro zdravlje, drugi odustaju već na početku, treći smršaju, ali jo-jo efekat odradi svoje. Zato, pre nego što se počnemo sa dijetom, bitno je da postavimo sledeća pitanja:

Da li je dijeta zaista moguća

Neophodno je da razmotrimo finansijske troškove ishrane ili načina života, kao i vreme i resurse koji su nam potrebni. Na primer, da li treba da kupimo određene proizvode, suplemente ili da pratimo strogi plan obroka? Ako dijeta "dolazi" od nekoga ko pokušava da nam nešto proda, kao što je određeni proizvod za mršavljenje koji je potreban da bismo pratili dijetu, ovo bi mogao da bude alarm za uzbunu. Mnoge ekstremne preporuke za ishranu zanemaruju pristupačnost, veštine kuvanja, gde živimo, pa čak kulturu i etiku.

Da li postoje dokazi koju idu u korist dijete

Samoproglašeni "stručnjaci" na mreži će često iznositi tvrdnje fokusirane na određene grupe, poznate kao ciljne grupe populacije. U nekim slučajevima, dokazi za ovakve tvrdnje mogu doći iz studija na životinjama, koje možda uopšte nisu primenljive na ljude. Zato treba imati na umu da postoji mogućnost da će dobri rezultati izostati. Potrebno je vreme i mnogo visokokvalitetnih studija da nam kažu da je dijeta sigurna i efikasna, a ne samo jedna studija, piše Sajens Alert.

Kako će dijeta uticati na život

Hrana je mnogo više od kalorija i hranljivih materija - može biti tačka povezivanja i neizostavna je na proslavama. Često je izvor uživanja, utehe ili čak način da se istraže novi delovi sveta. Zato je važno je razmisliti kako dijeta može da se odrazi i u ovakvim situacijama. 

Da li će uticati na mentalno zdravlje

Studije su pokazale da dijeta može negativno uticati na naše mentalno zdravlje, a preskakanje obroka pojačava simptome depresije i anksioznosti. Mnoge dijete ne uzimaju u obzir psihološke aspekte, iako je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko. Jelo ne bi trebalo da izaziva stres, anksioznost ili krivicu. 

Dijeta je mnogo više od gubitka kilograma, jer je ipak celokupno zdravlje u pitanju. Osobe koje daje prednost zdravlju u odnosu na gubitak težine, imaju dosta boljih zdravstvenih ishoda, kažu istraživanja.  To uključuje pozitivniji odnos prema hrani, manje krivice i stresa. Ali kao i bilo šta, potrebno je vežbanje i vreme da se izgradi pozitivan odnos prema hrani, a preporuka je da se uključe u proces i stručnjaci koji će biti od pomoći. 

image