Znakovi da se ne brinete dovoljno o sebi

Od toliko obaveza svakoga dana, očekivano je da nekada sebe stavimo na "drugo mesto" - malo manje spavamo, jedemo brzu hranu jer je tako lakše, ne posvetimo se vežbanju... Međutim, kada sopstvene potrebe isuviše dugo ignorišemo, naše telo nam na različite načine "govori" da mu to ne prija. Evo na šta treba da obratite pažnju kako bi znali da je vreme da vodite više računa o svom zdravlju.

Nije uvek lako održavati savršenu rutinu vežbanja, uvek jesti zdravo, spavati dovoljno svako veče... Ali, ako poptuno zanemarimo ove navike, možemo da osetimo neželjene posledice koje ne samo da nas svakodnevno frustriraju i usporavaju, već mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih tegoba u budućnosti. 

Neke od stvari koje mogu biti znak da niste dovoljno posvećeni svom zdravlju su:

Moždana magla

Lošije sposobnosti pamćenja nemojte samo pripisivati starenju, jer moždana magla može biti povezana sa lošim snom i stresom, a možda i nečim ozbiljnijim, kao što je hormonska neravnoteža koja utiče na kognitivne sposobnosti. Propusti u pamćenju i kogniciji takođe mogu ukazivati na disfunkcionalnu štitnu žlezdu, naročito kod žena.

Dovoljno sna, zdrava ishrana i druge navike koje poboljšavaju zdravlje organizma mogu biti efikasni u borbi protiv moždane magle. Međutim, s obzirom da ona može biti simptom nečega ozbiljnijeg, možete potražiti pomoć lekara.

Nizak libido

Posao ili roditeljstvo, a posebno kombinacija oba, mogu biti vrho zahtevni i umanjiti želju za intimom. Iako je libido promenjiva stvar, ako na duži vremenski period ne osećate nikakav seksualni nagon, to može da znači da vaši hormoni nisu u redu.

Razgovarajte sa svojim lekarom i razmatrajte laboratorijsko testiranje za analizu hormona kao što su testosteron, estradiol, estriol, progesteron... Hormonska neravnoteža može biti povezana sa ozbiljnijim stanjima, poput umora, depresije, povećanja telesne težine, pa čak i srčanim problemima. Test na hormone će delovati kao putokaz i pomoći vam da pronađete odgovore.

Imate trzaje mišića  grčeve u nogama

Ako većinu dana provedete sedeći za računarom ili pred televizorom, možda vas povremeno trzanje mišića ili grčevi u nozi ne brinu, ali česti grčevi u mišićima mogu ukazivati na nizak nivo magnezijuma.

Vremenom to može da nosi rizik od srčanih aritmija i drugih zdravstvenih problema. Da bi se trzanje kontrolisalo i sprečilo, preporučljivo je da jedete hranu koja sadrži magnezijum, kao što su bademi, semenke bundeve i banane. Ili, ako vam lekar predloži da vam je potrebna još veća količina, razmislite o suplementima.

Trnu vam ruke i stopala

Povremena jeza i trnjenje je u redu, ali ako vam ruke i stopala redovno trnu, možda imate nedostatak vitamina B12. Ako se ovo ne leči, ovaj nedostatak esencijalnih hranljivih materija može dovesti do anemije. Da biste to sprečili, konzumirajte hranu kao što su jaja, meso i mlečni proizvodi ili uključite suplemente u ishranu.

Akne

Iako su akne uglavnom genetsko i/ili hormonsko stanje, postoji nekoliko faktora koji bi mogli da izazovu nekoliko bubuljica. Pre svega, stres može biti glavni uzrok, bilo da je na radnom mestu ili u školi, posebno tokom perioda ispita. Drugi krivci mogu biti konzumiranje previše slatke hrane ili hrane koja sadrži skrob, što dovodi do visokog nivoa šećera u krvi, podstičući upalu. Dakle, stres i ishrana mogu biti razlog.

Popodnevni umor

Ako ne možete nikako da se "razbudite" u drugoj polovini radnog dana, onda možda posežete za pogrešnom hranom u vreme ručka, zbog čega gubite snagu mnogo pre nego što krenete kući na večeru. Hrana bogata ugljenim hidratima, kao što su pice, sendviči ili druga jela na bazi hleba, može da izazove skok šećera u krvi, a zatim nagli pad nekoliko sati kasnije.

Nizak nivo šećera u krvi, poznat i kao hipoglikemija, može izazvati pospanost i umor koji mnogi ljudi imaju popodne, a da ne shvataju zašto se tako osećaju. Umesto toga, pokušajte da za ručak jedete povrće bogato proteinima, mastima i vlaknima kako biste održali stabilan nivo šećera u krvi. 

Uvek ste pod stresom

Bilo da je u pitanju posao, porodica, veza, stalni stres može uticati na vaše zdravlje. Hormon stresa kortizol će postati povišen, a kada su ovi nivoi neuravnoteženi, to može dovesti do toga da se osećamo neraspoloženo, anksiozno, depresivno ili da patimo od loše kognitivne funkcije.

Visok kortizol takođe može izazvati povećanje telesne mase i upale, što može dovesti do manjeg samopouzdanja, frustracije i smanjenja energije i opšteg blagostanja. Ako se pronalazite u ovom primeru, to znači da je vreme za velike životne promene i stavljanje sebe na prvo mesto.