Magazin

Stručnjak objasnio zašto ne treba objavljivati fotografije polaska u školu dece

Polazak u školu je jedan od najznačajnijih događaja za mališane i njihove roditelje, koji 1. septembar jedna čekaju samo kako bi objavili sliku novopečenog školarca u klupi. Međutim, ovo može biti jako opasno, a zbog čega - objasnili su stručnjaci za bezbednost na internetu.
Stručnjak objasnio zašto ne treba objavljivati fotografije polaska u školu dece© Canva / barbaragibbbons

"Mislim da ljudi još uvek ne razumeju da je sliku koja se jednom nađe na prostorima interneta nemoguće odatle ukloniti, čak i ako je fizički obrišu sa svojih naloga na društvenim mrežama. Njena kopija će zauvek negde postojati", apelovao je Dag Levin, stručnjak za informacionu bezbednost, u intervjuu za Hafington Post. 

Zbog čega nije pametno objavljivati fotografije školaraca

Svaki put kada podelite fotografiju svog deteta na nekoj od društvenih mreža, i sebe a i njega izlažete velikom riziku. Neki će reći da je ovakva izjava preterana i da ona služi samo kako bi se podigla panika, ali ne eksperti za sajber-bezbednost, koji se svakodenvno susreću sa raznoraznim slučajevima zloupotrebe dece na internetu. Koje rizike sa sobom nosi ova, naizgled, bezazlena tradicija?

Slike mogu da otkriju adresu stanovanja i svakodnevne navike

Fotografije školaraca mogu otkriti mnogo više nego što možete i da zamislite! Roditelji se često trude da zabeleže svaki trenutak ovog značajnog događaja, fotografišući polazak u školu ispred kuće u kojoj žive, škole u koju dete pohađa, pa čak i iz same učionice. "Na ovaj način zlonamernici mogu da saznaju sve o vama i vašem detetu i otkriju u koje vreme ga vodite u školu i idete nazad ka kući", upozorio je advokat Mark MekKriri.

Kao i interesovanja mališana

Odeća koju dete nosi može mnogo reći i o njegovim interesovanjima i hobijima. Potencijalni otmičari ove informacije mogu iskoristiti da se detetu približe i pridobiju njegovo poverenje, što može imati kafastrofalne posledice. Stručnjaci apeluju na roditelje da nikada ne objavljuju ni fotografije sa treninga ili takmičenja na kojima mališani učestvuju (ili da makar prekriju emotikonima prepoznatljive simbole klubova), kako svoju porodicu ne bi dovodili u rizik.

Ako želite da ipak objavite slike, neka lice deteta bude prekriveno

Fotografije dece mogu se zloupotrebiti na više načina, a ono što je dužnost svakog roditelja jeste da o bezbednosti svoje dece misli danonoćno. Zato, ukoliko već ne možete da odolite da na Instagram, Fejsbuk ili drugu mrežu postavite fotografiju, učinite to tako da se ništa od gorenavedenih stvari ne vidi, kao i da lice deteta bude prekriveno ili zamagljeno. Ovaj jednostavan potez sačuvaće ne samo vašu i privatnost članova vaše porodice, već i sprečiti zlonamernike da slike iskoriste u ko zna koje svrhe.

Nalog na društvenoj mreži - privatan

Preporuka stručnjaka jeste i da se, ukoliko već objavljujete fotografije svoje dece, uvek pridržavate "zlatnog pravila" i svoje naloge držite zaključane. Isto tako, jako je važno da s vremena na vreme proveravate i koji korisnici vas prate i da nepoznate ljude ili one sa kojima više niste u kontaktu, obrišete sa spiska. I još jedan savet: umesto da sliku deteta "okačite" na profil, bolje je podelite na "stori", sa koga će ona nestati nakon 24 sata. Što je sigurno - sigurno je.

image