Novogodišnji "bluz": kada euforija novogodišnje noći stvara tugu

Pripreme za proslavu i gužva koja se stvara u susret 31. decembru, mnogim ljudima povećava osećaj usamljenosti, stvara teskobu i tugu. Šta izaziva ovaj osećaj i kako ga prevazići?

Sve više osećate teskobu kako se približavaju dani pred novogodišnju noć, a priča o poklonima i vremenu koje ćete provesti sa svojom porodicom i prijateljima, sve vam teže pada. Lep povod nažalost može izvući ponekad i najgore iz ljudi, ukoliko ne znate da postavite granicu i odredite šta je to što vama prija, smatra medicinski sajt "Vebmd".

Porodično okupljanje

Da li vaša porodica uz pečenje posluži i malo drame? Ukoliko se članovi porodice često svađaju, ili vam odlazak kući vraća ružna sećanja, a vi ne znate kako to da izbegnete, evo par rešenja za vas.

Ne predviđajte najgori ishod. Susret sa svojim rođacima ili samo jednostavno uživanje u omiljenom jelu svoje mame ili bake, je jedino što treba da očekujete i biće sasvim dovoljno.

Napravite plan. Neka vam rođak sa kojim se najbolje slažete, priskoči u pomoć kada krenu "teške teme".

Ograničite vreme koje ćete provesti sa svojom porodicom ili ukoliko nikako ne želite zajedničko vreme sa njima, jednostavno im recite da nećete doći.

Previše svetlucavih reklama

Reklamiranje savršeno dekorisanih poklona, čini da osećate da ste se nedovoljno potrudili, pa se možete osetiti nesrećno. Jednostavan doček u krugu porodice je uvek najbolje rešenje, a ukoliko želite i možete, novac namenjen kupovini poklona donirajte deci bez roditeljskog starenja ili domu za stara lica. I vama i njima će praznik biti ispunjeniji i srećniji.

Preterivanje u radu oko priprema za slavlje

Čini se kao da samo vi radite i spremate za praznike, dok svi oko vas uživaju. Naučite da kažete "ne". Ukoliko, naprotiv,  želite da uradite sav posao oko dočeka i slavlja, ali osećate premor, prebacite neke od obeveza i ostalim članovima porodice.

Finansijske brige

Ne morate da potrošite mnogo novca na poklon kako bi pokazali nekome da vam je stalo. Možete napraviti poklon ili slatkiš osobama koje su vam drage. Ako se ipak odlučite za kupovinu, odredite budžet i držite ga se.

Nerealna očekivanja

Želite da sve bude idealno, od obroka koje pripremate do osećaja konstantne sreće. Izbegnite ovakva razmišljanja, a ukoliko nemate vremena za idealne kolače, jednostavno ih kupite. Vaša porodica će biti uz vas i kada jelo ne bude uspelo, a kolači budu kupovni.

Umor

Potpuno je realno da ćete nakon nekoliko dana kupovine, pripreme, sređivanja i odlaska na posao osećati umor. Zastanite. Ne želite da vam sećanja na proslavu sa porodicom prođe u magnovenju od umora. Idite ranije u krevet, odmorite makar pola sata tokom dana, jer samo odmorni možete uživati sa svojom porodicom.

Stres

Familija, kupovina, planiranje, briga o deci, sve ovo takođe čini proslave ali i dodaje stres. Kako da "preživite"?  Planirajte vreme u danu samo za sebe. Šetnja od 15 minuta, razgovor sa prijateljem, ili radite nešto samo za sebe, što vas raduje.

Remećenje zdravih navika

Ukoliko ste pojeli malo više kolača nego što ste planirali, ne paničite i nikako ne prekidajte svoj režim koji imate tokom cele godine. Jednostavno samo nastavite od sutra, na način na koji ste to činili.

Daleko ste od porodice i prijatelja

Ukoliko, na žalost, nećete uspeti da vidite svoju porodicu za novogodišnje praznike, proslavite ih sa ljudima koji su tu oko vas, a koji takođe nemaju gde da odu ili iz nekog razloga nisu sa svojim porodicama. Najbolji način da proslavite doček je da pomognete onima koji su takođe te noći sami, možda da ih pozovete da zajedno proslavite doček.

Nemate partnera

Većina vaših prijatelja je "u paru", pa se osećate kao višak na zajedničkim zabavama na kojima ste jedino vi sami. Ukoliko ne želite da im se pridružite, organizujte sebi veče, spremite omiljenu hranu i kolače, pogledajte ponudu filmova i uživajte sami, u svom društvu. Ne zaboravite da obučete ono u čemu se dobro osećate, bilo da je to pidžama ili svečana odeća. Doček je samo vaš.

Kraći dani i nedostatak sunčeve svetlosti

Tama zime zaista utiče na raspoloženje kod nekih ljudi. Tuga, osećaj anksioznosti, gubitak interesovanja ili poremećaj sna, može biti znak sezonske (zimske) depresije. Ukoliko su simptomi izraženi i ne osećate se dobro da obavljate svakodnevne stvari, javite se stručnoj osobi.

Visoka lestvica standarda koju marketing mnogih firmi postavlja konstantnim reklamiranjem svetlucavih proizvoda, opšta euforija proslave i isforsirana sreća, kod nekih osoba mogu probuditi osećaj tuge i nezadovoljstva jer misle da odstupaju od ove slike. Oslušnite sebe i vidite šta je to što vam stvarno smeta. Preuzmite korake da sebi olakšate i uđete u novu godinu rasterećeni.