Rim razmatra ograničavanje pristupa Fontani di Trevi za turiste

Rim razmatra ograničavanje pristupa jednom od svojih najprometnijih turističkih atrakcija, uoči godine za koju se predviđa da će biti vrhunac za turizam, kažu zvaničnici gradskog veća.

Italijanska prestonica se sprema da bude domaćin Jubileja 2025. godine, jednogodišnje rimokatoličke manifestacije za koju se očekuje da će privući preko 30 miliona turista i hodočasnika.

Prema nacrtu planova za nova pravila pristupa, posete fontani bi zahtevale prethodnu rezervaciju, sa određenim vremenskim terminima i ograničenim brojem ljudi koji bi mogli da pristupe stepenicama oko nje.

"Za Rimljane razmišljamo da to učinimo besplatnim, dok bi se od nerezidenata tražilo da daju simboličan doprinos, jedan ili dva evra", rekao je rimski savetnik za turizam Alesandro Onorato za italijanske medije, prenosi "Rojters".

U sredu je gradonačelnik Roberto Gvaltijeri nazvao mere za suzbijanje broja turista "veoma konkretnom mogućnošću".

"Situacija kod Fontane di Trevi postaje tehnički veoma teška za upravljanje", rekao je on novinarima.

Ostali gradovi suočeni su sa protestima zbog problema koje donosi prekomerni turizam, uključujući Barselonu i Veneciju, gde su lokalne vlasti ove godine testirale šemu ulaznica za posetioce.

Fontana di Trevi, gde tradicija nalaže da posetioci bace novčić kako bi garantovali povratak u Rim i ispunili svoje želje, već decenijama je glavna atrakcija. Završen 1762. godine, spomenik je kasnobarokno remek-delo, sa statuama Tritona koji vode kočiju boga Okeana, ilustrujući temu ukroćenja voda.

Pamti se i po jednoj od najpoznatijih scena u bioskopu kada u filmu Federika Felinija "La Dolče Vita" Anita Ekberg ulazi u fontanu i poziva svog kolegu Marčela Mastrojanija da joj se pridruži.