Magazin

Zbog čega majka Aleksandra Puškina nije volela svoga sina

Odnos između Aleksandra Puškina i njegove majke, Nadežde Osipovne, oduvek je bio pun "varnica". Povoda za svakodnevne konflikte bilo je mnogo, ali je jedan događaj promenio sve.
Zbog čega majka Aleksandra Puškina nije volela svoga sina© Wikimedia Commons / Orest Kiprensky

Aleksandar Sergejevič Puškin jedan je od najpoznatijih ruskih pisaca, čiji je talenat ostavio dubok trag u svetskoj literaturi. Njegova genijalnost ostavljala je bez daha sve, od njegovih savremenika do savremenih poštovalaca književnosti, ali - ne i njegovu majku, Nadeždu Osipovnu, koja se prema Puškinu odnosila veoma loše.

Puškinova majka bila je vanserijska žena

Nadežda je bila veoma "egzotična" ličnost: vrlo obrazovana, načitana, dovitljiva i nesvakidašnje lepa. Tečno je govorila francuski, što je samo doprinosilo njenom samopouzdanju, a harizma kojom je plenila obarala je s nogu svakoga ko bi se našao u njenom okruženju. Kapetanu Iznajlovskog puka, Sergeju Puškinu, bilo je potrebno mnogo truda da osvoji ovu lepoticu afričke krvi.

Aleksandar se oduvek razlikovao od svoje braće i sestara

Od osmoro dece koja su se rodila u porodici Puškin, Aleksandar je najviše povukao na majku, nasledivši njene afričke gene. Međutim, tamnija put i kovrdžava kosa nisu jedino po čemu se on isticao među braćom i sestarama. Upečatljivi su bili i njegov bistar um i britak jezik. Drugi roditelji bi verovatno zbog toga obožavali svoje dete, ali ne i Nadežda Osipovna, koja je bila oduvek hladna i rezervisana prema Aleksandru zbog njegovog karaktera.

Rana koja je Puškina bolela odmalena

Mali genijalac je netrpeljivost majke itekako osećao: ona se oduvek trudila da obuzdava njegov poletni duh, da ograničava i kontroliše njegove misli, pa čak i kretanje. Zbog različitosti karaktera, konfliktne situacije između njih su se nizale jedna za drugom, zbog čega je Aleksandar jako patio. A kako i ne bi, kada su ga svi osim njegove majke, koja bi trebalo da mu bude najveći prijatelj, razumeli.

Prelomni trenutak 

Njihov odnos se promenio tek kada je Puškin poslat u izgnanstvo: Nadežda je tada konačno shvatila da je čitav život bila nepravedna prema svom sinu. Želeći da izgladi odnos sa njim, ona je čak pisala vlastima da mu ublaže kaznu. Pred smrt, Nadežda je u suzama molila sina da joj oprosti za sve što mu je ikada učinila nažao. Pisac je, dirnut njenim emocijama, popustio, a njena smrt ga je pogodila do srži.

image