Neverovatno otkriće: Naučnici otkrili način da učine kožu providnom

Istraživači su uspeli da "zavire" u mozak i tela živih životinja nakon što su otkrili da uobičajena boja za hranu može učiniti kožu, mišiće i vezivno tkivo privremeno providnim, a veruju da ovo može biti budućnost i za lečenje ljudi. Nanošenje boje na stomak miša učinilo je da se njegova jetra, creva i bešika jasno vide kroz kožu stomaka, dok je nanošenje boje na skalp glodara omogućilo naučnicima da vide krvne sudove u mozgu.

Procedura nudi mnoštvo mogućnosti primene kod ljudi, od lociranja povreda i pronalaženja vena za vađenje krvi, do praćenja digestivnih poremećaja ili čak uočavanja tumora, prema istraživačima sa Univerziteta Stanford.

"Umesto da se oslanjaju na invazivne biopsije, lekari bi mogli da dijagnostikuju duboko usađene tumore jednostavnim ispitivanjem tkiva pacijenta, bez potrebe za invazivnim hirurškim procedurama", rekao je jedan od istraživača, dr Guosong Hong. "Ova tehnika bi takođe potencijalno mogla učiniti vađenje krvi manje bolnim, jer bi lociranje vena ispod kože bilo lakše."

Istraživači imaju teoriju da bi neke boje mogle olakšati određenim talasnim dužinama svetlosti da prolaze kroz kožu i druga tkiva. U nizu eksperimenata opisanih u časopisu "Sajens", istraživači su učinili da sveža pileća prsa postanu providna samo nekoliko minuta nakon što su bile uronjene u rastvor tartrazina (žuta boja za hranu). Boja je smanjila rasipanje svetlosti unutar tkiva, omogućavajući svetlosnim zracima da prodru dublje.

Tim je zatim namazao žutu boju po mišjem stomaku, čineći kožu stomaka providnom i otkrivajući creva i organe glodara. U drugom eksperimentu, naneli su boju na obrijanu glavu miša, pa tehnikom koja se zove lasersko kontrastno snimanje, videli krvne sudove u mozgu životinje, prenosi "Gardijan".

"Najviše iznenađujući deo ove studije je da obično očekujemo da molekuli boje učine stvari manje transparentnim. Na primer, ako pomešate plavo mastilo za olovku u vodu, što više mastila dodate, manje svetlosti može da prođe kroz vodu", rekao je Hong. "U našem eksperimentu, kada rastvorimo tartrazin u neprozirnom materijalu, poput mišića ili kože, koji inače raspršuje svetlost, što više tartrazina dodamo, materijal postaje jasniji - ali samo u crvenom delu spektra svetlosti. Ovo je protiv onoga što obično očekujemo od boja."

Istraživači za proces kažu da je "reverzibilan i ponovljiv", pri čemu koža vraća svoju prirodnu boju kada se boja ispere. U ovom trenutku, transparentnost je ograničena na dubinu u koju boja prodire, ali Hong je rekao da bi flasteri sa mikroiglama ili injekcije mogle da ubrizgaju boju dublje.

Postupak još nije testiran na ljudima i istraživači će morati da pokažu da je bezbedan za upotrebu, posebno ako se boja ubrizgava ispod kože. Međutim, dodaju da ovakvo uzbudljivo otkriće otvara nove opcije i za proučavanje životinja.