Male greške, velike posledice: Ove stvari tiho sabotiraju uspeh na poslu, a nismo ih svesni

Svakodnevno kašenjenje, slanje važnog mejla pogrešnoj osobi, zaboravljanje važnih datuma i slični propusti zaista mogu biti ozbiljan problem, ali šta je sa onim drugim, manje ozbiljnim greškama? Iako možda ne zvuče toliko strašno, postepeno mogu da ugrožavaju našu reputaciju, produktivnost i blagostanje na poslu.

Problemi na radnom mestu mogu ozbiljno da utiču na produktivnost i rezultate, ali mnogi od nas nisu svesni svojih pogrešnih koraka sve dok nije kasno. Zato je bolje  ispraviti ove često neprimetne greške u poslu pre nego što postanu ukorenjene navike.

Neki od ovih primera nisu toliko očigledni, kao što je, na primer, nepoštovanje važnih rokova. Ipak, to ne znači da ne mogu da utiču na utisak koji ostavljate, vašu produktivnost (a i produktivnost drugih), atmosferu na radnom mestu...

Neefikasna komunikacija

Neka vam uvek bude cilj da prvo saslušate drugu stranu, jasno prenesite svoje potrebe i mišljenje i nikada nemojte pretpostavljati da sve znate, da ste uvek najbolje informisani. Svrha svih vrsta komunikacija je da sagovornik može jasno da čuje i razume šta mu se prenosi, kao i obrnuo.

U poslu se nekada može dogoditi da se osećamo kao da razgovaramo sami sa sobom, da nas niko ne čuje, tako da sve što prenosimo drugome treba da bude jasno. U isto vreme treba pažljivo da "upijamo" sve što nam drugi govore. Ovoga moramo posebno da budemo svesni kada dođe do nesuglasice sa kolegama ili šefovima, jer to lako može da ometa efikasnu komunikaciju, što usporava rad i remeti atmosferu.

Uvek mislite da zaslužujete više

Kada se osećate da imate pravo na bilo koju povlasticu (ili još gore, da uopšte niste cenjeni), vaš stav može brzo postati toksičan. Nikada niste sasvim zadovoljni, uvek imate primedbe, upoređujete sebe sa drugim zaposlenima... Ove sumnje mogu da potkopaju samopouzdanje i dovedu do premora ili ozlojeđenosti.

Istina je da bi vaš poslodavac trebalo da bude zahvalan što vas ima, ali to ne znači da to treba svakodnevno da vam daje do znanja, i to na način koji vama najviše prija. U krajnjem slučaju, ako se konstantno osećate kao da niste dovoljno cenjeni, možete ozbiljno porazmisliti o promeni radnog mesta. U suprotnom, ostajete nesrećni, to utiče na raspoloženje, rad, pa samim time i kolege oko vas.

Radite stvari samo na svoj način

Svaka kompanija ima svoja pravila, protokole i procedure. Morate ih pratiti ili izneti sopstvene predloge sa svojim nadređenima, onima koji donose odluke. Osim ako ne postoji pisani sporazum u kome se navodi da su promene dobrodošle, uvek morate sledite protokole kompanije, jer ako to ne učinite, to vam samo može nauditi. Ako su nadležni otvoreni za promene, to je dobro - a ako ne, bolje je da ne pokušavate uporno da im promenite mišljenje.

Takođe, kada se uputstva za projekat ne poštuju ispravno u korist da biste vi to "uradili na svoj način", jer mislite da je bolji, to bi moglo dovesti do ozbiljnih grešaka, koje zahtevaju dodatno vreme i resurse.

Prećutkujete probleme

Možda mislite da održavate mir na poslu ako prećutite nesigurnosti ili neke nepravde koje ste doživeli, ali ovo samo može da vam donese štetu. To ne mora uvek biti surovo maltretiranje, već čak i nešto jednostavno, kao što je izbegavanje traženja detaljnog pojašnjenja o nečemu, iz straha da ne izgledate loše.

Ali zapravo, onda se dogodi da, pošto niste bili sigurni kako da obavite zadatak, ne uradite ga kako treba - a to izgleda lošije nego da ste na početku postavili dodatna pitanja. Ono što je još važnije je da, ako prećutkujete da vas neko uznemirava ili omalovažava, samo dopuštate da se to nastavi i ugrožavate svoje mentalno zdravlje.