Magazin

Sozopol u Bugarskoj - skrivena blaga drevnog pomorskog grada

Sozopol, pomorski grad u kome se samo nekoliko metara ispod vode otkrivaju neverovatne antičke umetnine je jedno od najpopularnijih odmarališta u Bugarskoj. Turiste privlače plaže, razna umetnička blaga, ali i zanimljiva istorija koja je povezana sa Grčkom.
Sozopol u Bugarskoj - skrivena blaga drevnog pomorskog grada

Stari grad Sozopola je "ušuškano gnezdo" od kamena i drveta - porodične kuće, obnovljene gradske zidine i litice daju čvrsto atmosferu, sličnu onom koju ostavljaju tvrđave. Takođe, nudi mornarima sigurnu luku duž ovog nemirnog dela obale Crnog mora.

Sozopol je danas jedno od najpopularnijih odmarališta u Bugarskoj, sa crkvama i širokim peščanim plažama. Međutim, upravo je taj zaliv privukao stare Grke pre više od 2.500 godina, koji su ga nazvali Apollonia Pontica. Mesto je raslo u užurbani lučki grad, sa značajnim hramom posvećenim Apolonu i sa jednom od najvećih bronzanih statua boga visokom 13 metara. Poznata širom Mediterana, gigantska statua bila je prikazana na novčićima grada, ali su je kasnije ukrali Rimljani, piše Bi-Bi-Si. Moderno ime grada potiče od grčkog izraza za "Grad spasenja".

Arheološko blago

Po sunčanim danima, teško je zamisliti opasne plovidbe Crnim morem. Ali i za drevne i za moderne moreplovce, ovo područje može biti podmuklo, kaže Najden Prahov, direktor Centra za podvodnu arheologiju u Sozopolju. "To je rizična ruta za plovidbu, zbog južnih vetrova na Crnom moru", kaže mi Prahov. Objašnjava da je još u antici ulaz u luku bio kroz uski otvor na severnom kraju, i da taj deo nije bilo lako za navigaciju. Ali kada bi ušli, brodovi su bili sigurni. Otuda ne iznenađuje, što se ovde mogu pronaći hiljade komada polomljene grnčarije, od utilitarnih tegli do fino ofarbanih čaša za piće i to se smatra neprocenjivim izvorom informacija i dokaza o jednoj od najvećih luka na drevnom Crnom Moru.

Grci, mediteranski proizvodi i netaknuti parfem

Apollonia Pontica su osnovali 610. godine pre nove ere Grci iz Mileta, kao deo "grčke kolonizacije" koja je trajala od 8. do 6. veka pre nove ere. Ova je dovelo je do osnivanja brojnih naselja širom Mediterana i Crnog mora. Apollonia Pontica bila je jedna od prvih kolonija na Crnom moru, a kada su došli Grci nisu naišli na pustu zemlju, već su došli među Tračane, sa kojima su razvili uspešnu trgovinu, razmenjujući lokalne proizvode poput žita, soli i bakra za mediteranske proizvode kao što su maslinovo ulje i vino. Tokom iskopavanja, arheolozi su pronašli čak i staklenu bočicu sa parfemom koji je ostao netaknut.

Danas ne moramo da tražimo daleko da bismo otkrili da je mediteranski uticaj još uvek živ i zdrav među kaldrmisanim ulicama i tavernama na obali mora. I meštani i posetioci takmiče se za najbolje stolove, obogaćene fuzijom balkanske i grčke kuhinje: ribom na žaru, dagnjama i naravno grčkom salatom.

image