"Operacija saksija": Amsterdam se "bori" protiv prevelikog broja saksija na ulicama

"Opercija saksija" je naziv koji su holandski mediji dali novim pravilima koje lokalne vlasti Amsterdama planiraju da uvedu. U pitanju je ograničavanje broja saksija po stanovniku jer, kako se navodi, tolika količina saksija na ulicama remeti kvalitet života i otežava pristup pojedinim zgradama.

Stanovnici su negativno reagovali na namere vlasti u Amsterdamu, koja cilja da se otarasi velikog broja saksija koje se nalaze na javnim mestima. Plan je da svakom stanovniku bude dozvoljeno da napolje postavi najviše dve saksije, napravljene od "ekološki održivog materijala" i postavljene uz prednji zid zgrade. "Odmetnički vrtovi" puni saksija na mestima kao što su parkinzi ili ispod drveća biće zaplenjeni, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, zapuštene saksije su neprivlačne, loše za biodiverzitet i čine objekte manje pristupačnim za one sa pomagalima za kretanje i kolicima.

Za sada je obeleženo preko 900 "neprikladnih" saksija, koje su se osušile i "više nisu atraktivne". Na njih će biti zalepljene nalepnice sa QR kodom i pitanjem: "Da li pripadam nekome? Usvoji me!", a ako neko ne odgovori u roku od šest nedelja, grad će ih ukloniti.

Prioritet je smanjenje broja nepotrebnih saksija na ulicama, koje stanovnici nemarno ostavljaju i koji ne samo da ugrožavaju pristupačnost zgradama, stvaraju tenzije među komšijama, prenosi "Gardijan".

Neki stanovnici Amsterdama su zadovoljni što grad reaguje na zabrinutost ljudi zbog pretrpanih trotoara, ali u isto vreme, neki smatraju da je bilo koje pitanje koje se tiče javnog prostora škakljivo. "Javni prostor je ranjiv - pripada svima nama, ali u isto vreme ne pripada nikome", rekao je Roger Nojon, predsednik lokalne grupe "Voordestad" ("za grad")".

"Teško je sa zelenilom, jer je dobilo sveti oreol... Stanovnici misle da je sve što ima veze sa zelenim dobro. Ali prostor je važan za osobe sa hendikepom, koji koriste pomoćne hodalice, osobe sa kolicima," dodaje.

Mnogi stanovnici nisu tako zadovoljni ovom odlukom, ističući da je veči problem ogromna količina javnog prostora koji zauzimaju napušteni ili parkirani bicikli i balkoni barova, kao i otpad i uticaj koji na grad ima 22 miliona turista koji ga posete svake godine. Neki smatraju da ovo ne bi trebalo da bude tako komplikovan problem, već da, ako nekome saksija smeta, samo je pomeri u stranu. Takođe, mnogi smatraju da zelenilo može biti samo dobra stvar za grad i da nije potrebno uvoditi stroga pravila o tome.