Ovih 6 namirnica vam mogu pomoći u borbi sa prvim znakovima starenja

Kada je reč o nezi kože, većina nas se oslanja na serume, kreme i druge proizvode. Ali, zašto ne bismo u svoju rutinu uvrstili i namirnice koje pomažu u borbi sa prvim znakovima starenja?

"Pojedine namirnice biljnog porekla imaju neverovatnu moć u održavanju tonusa kože, zahvaljujući vitaminima i antioksidansima", navela je stručnjak Patriša Pinto-Garsija. "Konzumacijom ovih namirnica može se povećati elastičnost kože, što će doprineti smanjenju već postojećih bora i sprečavanju nastanka novih".  Koje su to namirnice?

Crvena paprika babura

Ovo povrće je bogati vitaminom C, koji je prirodni antioksidans i koji pospešuje prirodnu proizvodnju kolagena. Osim toga, u crvenim paprikama baburama ima i dosta kapsantina, koji pomaže koži da napravi prirodnu barijeru za zaštitu od sunčevih zraka. "Ove namirnice će pomoći koži da bude hidrirana, čvrsta i mladolika", navodi Pinto-Garsija.

Lubenica, paradajz, grejpfrut

Lubenice i drugo voće i povrće crvene boje (poput paradajza i crvenog grejpfruta) je bogato likopenom - prirodnim pigmentom koji je ujedno i vrlo snažan antioksidans. Prema rečima stručnjaka, likopen značajno doprinosi boljem izgledu kože i vraća joj jedrinu, a može se pronaći i u godži bobicama i šipku.

Brokoli

Brokoli je izuzetno zdravo povrće koje pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti, pruža organizmu potrebnu količinu vlakana, ali i "pegla" bore. Ključ njegove delotvornosti u borbi sa prvim znakovima starenja leži u velikoj količini vitamina C, koji je uključen u proces proizvodnje kolagena, pojašnjavaju stručnjaci.

Badem

Ako niste veliki ljubitelj povrća, onda su bademi pravi izbor za vas! "Oni su sjajan izvor zdravih omega-3 masnih kiselina i vitamina E, koji su jako važni za zdravlje kože", navodi Pinto-Garsija. Istraživanja pokazuju da je uticaj badema na kožu žena u postmenopauzi značajan, i da su prvi efekti vidljivi već nakon 16 nedelja.

Šargarepa

Odmalena su nas učili da je šargarepa sjajna za vid, ali ono što nam nisu govorili jeste i da je sjajna za vraćanje tonusa koži. "Šargarepa je bogata beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A, koji je jedan od najvažnijih sastojaka retinoida - proizvoda koji se koriste u borbi sa borama", navodi Pinto-Garsija.

Crna čokolada

"Crna čokolada je bogata polifenolima i antioksidansima, a znači - odlična je za zdravlje kože", navodi plastični hirurg Entoni Jun u svom TikTok videu. Ipak, važno je da procenat kakaa u čokoladi bude visok, odnosno najmanje 70-ak procenata. Mnoge studije su dokazale anti-ejdžing efekat ove vrste čokolade i potvrdili da ona "briše" bore sa lica za samo 3 meseca, prenosi Best Lajf Onlajn.