Džef Bezos otkrio 3 pitanja koja rukovodiocima mogu pomoći da odaberu kandidata za posao

Obično rukovodioci i regruteri pitanja tokom intervjua postavljaju samo kandidatima, ali multimilijarder Džef Bezos smatra da to nije dovoljno. Oni bi trebalo da, paralelno, "popričaju" i sa sobom i daju odgovor na 3 važna pitanja.

Ostvarivanje kompanijskih ciljeva je jedan od najvažnijih, ali i najtežih zadataka rukovodilaca, a njihov glavni "alat" u dostizanju tog cilja jesu zaposleni. Zato je jako važno da u timu budu izuzetni kadrovi, koji će svojim znanjem i veštinama doprineti napretku. Odabrati takve kandidate u moru prosečnih nekada nije lako, ali je multimilijarder Džef Bezos pronašao način.

"Teorija 3 pitanja" koju je osmislio Džef Bezos

"Teorija 3 pitanja", iako stara čak 26 godina, i dalje se koristi, a od Bezosa je "pozajmljuju" svakodnevno i vlasnici biznisa i regruteri širom sveta. Ono što je razlikuje od ostalih metoda jeste činjenica da se ne postavljaju kandidatima, već ih poslodavci postave sebi, kako bi olakšali proces zapošljavanja.

Pitanje #1: Hoću li se diviti ovoj osobi

"Ukoliko se zapitate kome se divite, verovatno će odgovor biti - onome od koga mogu nešto da naučim", napisao je Bezos u svom pismu stejkholderima, u kome je podelio svoja čuvena 3 pitanja. Dve osobine koje rukovodioci najviše cene (i kojima se dive) jesu integritet potencijalnog zaposlenog i njegove liderske sposobnosti, a ukoliko ih on poseduje, regruter će to sigurno primetiti.

Pitanje #2: Hoće li ovaj zaposleni podići eifkasnost organizacionog dela

"Lestvica kriterijuma bi kontinuirano trebalo da se diže", mišljenja je Bezos. Ali, ono što u realnosti jeste problem što je zaposlene teško motivisati da uvek budu na visini zadatka i da i kroz nekoliko godina jednako (i više) doprinose ciljevima kompanije. Zato je važno razmišljati nekoliko koraka unapred i proceniti da li je kandidat neko ko će pružati vrednost u kontinuitetu.

Pitanje #3: U kojoj sferi bi ova osoba bila zvezda

Osim tehničkih znanja i neophodnih za obavljanjnje posla veština, bilo bi poželjno da  zaposleni imaju i neke neuobičajene talente koji su, potpuno nevezani za posao. "Ljudi sa specifičnim talentima su izazov za kolektiv - oni su često buntovni, radikalni i pomalo konfliktni, ali pored svega toga - i pravo osveženje za kolektiv", naveo je Bezos, a preneo Si-En-Bi-Si. "Želite ovakve ljude u kolektivu."