Magazin

Zato koža na vratu stari brže od lica

Promene su neizbežne kako starite, posebno kada je u pitanju izgled kože - ipak, čini se da koža na vratu počinje da pokazuje znake starosti pre nego lice. Pa, postoji prilično jasni razlozi za to, kažu dermatolozi.
Zato koža na vratu stari brže od lica© KATRIN BOLOVTSOVA/pexels

Starenje sa sobom donosi velike promene što se tiče zdravlja, ali i izgleda - prvi znaci su vidiljivi na kosi, jer se pojavljuju sede vlasi, noktima jer postaju lomljivi i krti, a ponajviše su uočljivi na koži. Ipak, i koža ne stari podjedako i primećuje se da ona na vratu stari brže.

"Koža na vratu je tanja od kože lica, zbog čega se brže primećuje gubitak elastičnosti. Vrat ima drugačiju vaskularnu i neuronsku 'distribuciju' i generalno je manje zaštićen od lica", objasnila je dr Doris Dej.

Takođe, koža na vratu "ima manje lojnih žlezda i manju podršku mišića ispod, što može doprineti bržem opuštanju", ističe dr Ramtin Kasir.

Zbog izlaganja suncu, nenanošenja kreme za sunčanje, ponavljanja pokreta i savijanja vrata, uobičajeno je da ljudi u srednjim i kasnijim tridesetim počnu da primećuju opuštanje na vratu.

"Govorim svim svojim mlađim pacijentima da ništa ne izgleda lepše u pedesetim od zaštite od sunca u dvadesetim", dodaje dr Dej.

Promene na vratu mogu početi da se pojavljuje već u kasnim 20 dvadesetim iako stručnjaci kažu da se češće primećuje kasnije - u četrdesetim, pedesetim: "Ovo se dešava kao deo prirodnog procesa starenja, što dovodi do smanjenja proizvodnje kolagena i elastina tokom vremena. Kako se proteini smanjuju, koža gubi čvrstinu i elastičnost, što dovodi do opuštanja", naglašava dermatolog dr Marisa Garšik.

Elastičnost kože

Kvalitet elastičnosti kože u velikoj meri se pripisuje proteinima poput kolagena i elastina, koji se nalaze u dermisu, neposredno ispod površine kože: "Elastičnost se odnosi na sposobnost kože da se rastegne i zatim vrati u prvobitni oblik", objasnio je Kasir.

Nekoliko faktora izaziva gubitak elastičnosti, uključujući starenje, previše izlaganja suncu, pušenje, lošu ishranu i dehidraciju.

"Kako starimo, telo proizvodi manje kolagena i elastina, a ovi proteini takođe mogu biti oštećeni faktorima okoline, što dovodi do toga da koža nije elastična kao nekada", objašnjava Garšik.

Možete li sprečiti gubitak elastičnosti

Nije tajna da na tržištu postoji tona kozmetičkih proizvoda koji služe za zatezanje kože i sprečavanje opuštanja. Dok kreme, losioni i serumi mogu pomoći u usporavanju gubitka elastičnosti kože, "njihova efikasnost zavisi od sastojaka i koliko ih neko dosledno koristi", kaže je dr Dendi Engelman, dermatološki hirurg.

Ako neko želi da spreči opuštanje kože na vratu, postoji nekoliko životnih navika, proizvoda za negu kože i tretmana. "Važno je redovno nanositi kremu za sunčanje, dati prednost hidrataciji i koristiti proizvode sa sastojcima kao što su retinoidi, peptidi i hijaluronska kiselina", savetuje dr Engelman, a piše Hafpost. 

Iako ovi proizvodi ne mogu u potpunosti da zaustave gubitak elastičnosti, "oni sigurno pomažu vašoj koži da spreči gubitak kolagena i elastina i tako da poboljšaju njenog celokupni izgled", ističe dr Garšik.

Ako ste zainteresovani da pokušate da utičete na opuštanje kože na vratu i utičete na elastičnost kože, Garšik kaže da postoji nekoliko opcija koje biste mogli da razmotrite. To može da uključuje laserske, lokalne ili hiruške tretmane, a o svemu tome treba prvo porazgovarati sa dermatologom.

image