Lični asistent u Holivudu - posao iz snova ili pakla

Zvuči kao posao iz snova - raditi kao lični asistent holivudske zvezde, ući u jedinstveni svet filmskih setova, produkcijskih sastanaka i zabava sa zvezdama, a možda čak i izgraditi sopstvenu karijeru u domenu šoubiznisa. Iako neki asistenti dožive uspeh u industriji, veliki broj njih ostaje u senci svojih poslodavaca, podložan prihvatanju bilo kakvih uslova rada kako bi zadržali svoje pozicije.

Deluje da i lični asistenti velikih zvezda žive glamurozno - koncerti, premijere, putovanja, letovanja, skupoceni pokloni, crveni tepisi kao da su ostvarenje velikih želja, a sve to rame uz rame sa zvezdom. Zaista, određeni primeri govore da posao ličnog asistenta je posao iz snova, jer služi kao odskočna daska za dalji napredak. Na primer, bivša asistentkinja glumice Vinone Rajder, Sibi Blažić, ostvarila je karijeru u filmskoj industriji i kasnije se udala za Kristijana Bejla. Bivši asistent Kevina Spejsija, Dejna Bruneti je producent nominovan za Oskara.

Iako, postoji slučajeva da su lični asistenti slavnih ličnosti kasnije došle do profesionalnog uspeha, ipak su mnogobrojniji primeri gde su se suočavali sa poslom bez radnog vremena, sa malo granica i gotovo nikakvom zaštitom od hira i ekscentričnosti svojih poslodavaca.

Slučaj asistenta Metju Perija

Nemoć koju ovaj posao nosi objašnjava zašto je holivudska zajednica bila uznemirena kada je bivši asistent Metjua Perija, Kenet Ivamasa, istražen zbog uloge u glumčevoj smrti prošlog oktobra. Na kraju, priznao je krivicu za "zaveru za distribuciju ketamina koja je prouzrokovala smrt", što bi mu moglo doneti i do 15 godina zatvora.

Na prvi pogled, detalji Ivamasinih postupaka izgledaju veoma zabrinjavajuće. On je prema sudskim dokumentima objavljenim prošlog meseca, priznao da je pomagao Periju u nabavci ketamina iz više izvora i da je ubrizgao glumcu smrtonosnu dozu 23. oktobra prošle godine. Peri mu je rekao: "Ubrizgaj mi veliku dozu", a on je to uradio.

Međutim, jedno pitanje koje sudski dokumenti ne obrađuju jeste da li je Ivamasa osećao da ima izbora. Mnogi veterani Holivuda su izrazili razumevanje za njegovu situaciju, jer znaju kako je raditi za nekoga ko ima svu moć u odnosu, dok ti nemaš nikakvu, piše Gardijan.

Suočavanje sa velikim izazovima

Osobe koje rade u ovoj profesiji mogu se suočiti sa nemogućim zadacima, poput nabavke obroka iz restorana koji je udaljen hiljadama kilometara, ili su izloženi raznim maltretiranjina. Ponekad ih poslodavci traže da prekrše zakon, na primer zahtevaju da nabave drogu i oni se osećaju primorano da pristanu iz straha da ne izgube posao ili da će biti stavljeni na "crnu listu" u industriji, što bi ih sprečilo da pronađu novo zaposlenje.

Brojni negativni primeri 

Jedan veteran muzičke industrije koji je mentorisao veliki broj asistenata koji su bili "zaglavljeni" u ovakvim radnim okruženjima, i koji je želeo da ostane anoniman radi njihove i svoje zaštite je kazao: "Emocionalno, fizički, mentalno, uronjen si u njihov narcizam. Ti si samo uloga u njihovom svetu, oni nisu uloga u tvom".

Tu misao je podelila i Rovena Čiu, bivša asistentkinja producenta i osuđenog silovatelja Harvija Vajnstina, koja je napisala u Njujork tajmsu: "Kao asistent, nalaziš se u dvostrukoj zamci: gotovo da nemaš moć, a ipak nosiš ogromnu odgovornost. U osnovi, asistenti ne pripadaju sebi samima".

Sve u svemu, posao ličnog asistenta u Holivudu je izazovan i često potcenjen. Iako možda nosi potencijal za napredovanje, opasnosti su velike, a život i rad asistenata su daleko od glamuroznog.