Breskve ili šljive - šta je bolje jesti prema mišljenju stručnjaka

Iako breskve i šljive potiču iz iste porodice, ipak imaju nutritivne razlike - jedno voće nudi više vitamina C, dok se drugo ističe po značajnom sadržaju vlakana.

Sezona je breskvi i šljiva, te je zaista teško da kraj leta zamislimo bez ovih hranljivih i zdravih namirnica. Trebalo bi da ih uvrstimo u naše jelovnike, baš sada kada su "na snazi", jer imaju velike koristi za zdravlje: "I breskve i šljive su bogate vitaminima, samo što breskve obezbeđuju nešto veću količinu vitamina C, koji podržava zdravlje imuniteta i utiče povoljno na koži", kaže dijetetičar Keli Springer i dodaje:

"S druge strane, šljive se preporučuju zbog većeg sadržaja vlakana, pa utiču na varenje i zdravlje creva". Takođe, sadrže sorbitol, šećerni alkohol koji pomaže u ublažavanju zatvora. Zato se suve šljive, koje su zapravo dehidrirane šljive, savetuju za ublažavanje opstipacije", pojašnjava, a piše Foksnjuz. 

Obiluju vitaminima i mineralima

Šljive, posebno suve, obiluju magnezijumom, vitaminom K i kalijumom, pa značajno doprinose zdravlju kostiju. Njihova kora ima opor ukus koji pomaže da kontrolišemo nivo šećera u krvi, a takođe čuva telo od raznih zapaljenja. 

Breskve su bogate kalijumom i u jednoj voćki srednje veličine ima 8 odsto dnevne preporučene količine. Ovo osvežavajuće voće utiče i na raspoloženje, jer podstiče lučenje hormona zadovoljstva. Breskve su bogate beta karotenoidima - supstancom koja se takođe nalazi u šargarepi i poboljšava opšte zdravlje očiju. Takođe smanjuje rizik od raznih bolesti poput glaukoma, katarakte i noćnog slepila.

Šta izbrati - breske ili šljive

Dijetetičari su jasni - i breskve i šljive su dobre za organizam, ali u ograničenim količinama.

"Takođe, breskve imaju više vitamina A nego šljive, što znači da su bolje za vid i zdravlje imuniteta, ali šljive sadrže antocijanine, koji pomažu u smanjenju upale. Izabrati breskvu ili šljivu zaista se svodi na lične preferencije", ističe dr Kris Mor.